Sítě 5G v Česku mají zatím roční zpoždění. Čeká se na výsledky výběrového řízení

Česká vláda tvrdí, že rozvoj digitální ekonomiky a společnosti patří k jejím hlavním prioritám. Proto přijala 3. října 2018 usnesení, ve kterém deklaruje, že „digitální ekonomika představuje základní pilíř celospolečenských změn, které přináší tzv. čtvrtá průmyslová revoluce“. Tím odstartovala projekt 5G v republice.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) připravil a v závěru roku 2018 předal Ministerstvu průmyslu a obchodu k předložení na jednání vlády návrh materiálu s informací o návrhu podmínek připravovaného výběrového řízení, neboli aukce v kmitočtových pásmech 700 MHz a 3,5 GMz, tedy pro sítě 5G.

Od 2. ledna 2019 měla veřejnost možnost zasílat připomínky z základním principům této aukce. Po jejich vyhodnocení zástupci ČTÚ v březnu 2019 oznámili, že s ohledem na obdržené připomínky směřující k opatřením na podporu rozvoje budoucích sítí 5. generace, bude ČTÚ modifikovat zamýšlená kritéria jak pro využití kmitočtů. Cílem je zajistit rozvoj a budoucí dostupnost 5G sítí při efektivním využívání přidělených kmitočtů a zohlednění míry nezbytných investic na straně budoucích držitelů přídělů. Na základě připomínek úřad zváží i změnu v nastavení principů tak, aby bylo zajištěno pokrytí míst, kde v současné době nejsou dostupné služby LTE.

Původní tendr měl proběhnout v roce 2019

„Záměrem ČTÚ i nadále zůstává provést výběrové řízení (aukci) do konce roku. To umožní využívání nabízených kmitočtů pro budování sítí bezprostředně po uvolnění pásma 700 MHz, nyní užívaného pro zemské digitální televizní vysílání,“ oznámil Český telekomunikační úřad 18. března 2019.

O tři měsíce později úřad zveřejnil návrh podmínek aukce v šedesátistránkovém dokumentu, který dal k dispozici na 30 dnů k veřejné konzultaci. A zároveň informoval: „Vlastní elektronická aukce by měla proběhnout v lednu příštího roku tak, aby do dubna 2020 mohly být uděleny příděly rádiových kmitočtů a vydražené kmitočtové bloky mohli operátoři začít používat pro spuštění sítí od poloviny roku 2020, kdy kmitočty v pásmu 700 MHz uvolní televizní vysílání DVB-T.“ Jenže…

To se nestalo, protože zájemci zahrnuli úřad připomínkami, na které později navázaly také požadavky operátorů k Městskému soudu v Praze s žádostí na vydání předběžných opatření s cílem zastavit proces výběrového řízení.

Na základě toho ČTÚ uspořádal druhý workshop, na kterém představil nové rámcové podmínky chystané aukce. Měsíční veřejnou konzultaci k nim spustil 16. března letošního roku s tím, že vyhlášení výběrového řízení se očekává na konci června 2020.

Pandemie koronaviru prodloužila lhůty

S rozvíjející se pandemií koronaviru, kdy vláda v polovině března 2020 vyhlásila opatření k jeho zastavení, ČTÚ prodloužil lhůtu pro podávání připomínek do 4. května. Ovšem již přesně za měsíc ČTÚ odstartoval novou veřejnou konzultaci.

Přestože i po ní následovaly připomínky a operátor O2 v červenci letošního roku podal stížnost k Evropské komisi na podmínky připravované aukce 5G, Český telekomunikační úřad vyhlásil 7. srpna 2020 výběrové řízení za účelem přidělení rádiových kmitočtů pro sítě 5G. Uzávěrka byla 30. září a o den později zástupci úřadu oznámili, že se do něj přihlásilo sedm uchazečů. Jejich jména však podle zákona o elektronických komunikacích nezveřejňuje.

Nejzásadnější informaci si úřad nechal na závěr tiskové zprávy: „Všechny požadavky na vydání předběžných opatření, podané u soudu s cílem zastavit proces výběrového řízení, jsou již zamítnuty, a žádný z operátorů tak u Městského soudu v Praze se svou žádostí neuspěl.“

ČTÚ do 23. října vyhodnotí žádost a spustí aukci

Výběrové řízení tak pokračuje. Podle Barbory Havelkové, vedoucí tiskového oddělení ČTÚ, úřad do 23. října letošního roku vyhodnotí žádosti z hlediska splnění stanovených podmínek.

„V závislosti na jeho výsledcích, zašle jednotlivým žadatelům buď potvrzení o zápisu do vlastní elektronické aukce nebo rozhodne o vyloučení z výběrového řízení. Žádné předběžné opatření aukci neblokuje,“ vysvětluje Havelková, která předpokládá, že by samotná aukční fáze měla být dokončena ještě v letošním roce.

Po ní ČTÚ bude informovat o výsledcích a přidělí kmitočty. Počet licencí závisí na výsledcích aukční fáze, a proto jej nelze nyní předjímat. Na otázku, do kdy vybrané subjekty musejí spustit komerční provoz 5G sítí, Havelková odpovídá: „Základní podmínkou je zahájení využívání přidělených rádiových kmitočtů nejpozději do 18 měsíců u kmitočtů v pásmu 700 MHz a do 24 měsíců u kmitočtů v pásmu 3400-3600 MHz. A to od data právní moci rozhodnutí o jejich přidělení.“

Plán implementace existuje, má 18 bodů

Sítě 5G budou odlišné od předchozích technologií mimo jiné i využitím daleko většího počtu pásem rádiových kmitočtů. Světová radiokomunikační konference Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) v roce 2015 (WRC-1523) identifikovala řadu pásem vhodných pro systémy IMT-2020 (jak jsou v ITU označovány systémy 5G).

Úředníci českého ministerstva průmyslu a obchodu vypracovali základní předpoklady implementace sítí 5G v republice a „složili“ je do 18 bodů. Mezi nimi je například budování a propojování základových stanic optickými kabely, či jinými sítěmi s velmi vysokou kapacitou, ale také spolupráce poskytovatelů sítí. Zásadní význam má vytvoření prostoru pro dialog a spolupráci v podobě Fóra nebo aliance pro rozvoj a implementaci sítí 5G (účastníci aliance - telekomunikační operátoři, firemní sféra, státní správa a představitelé akademické obce).

Tagy:
inovace dražba Huawei operátor výběrové řízení mobilní služby Český telekomunikační úřad Česko 5G síť informační technologie 5G v Česku Vláda ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky pandemie covidu-19 Průmyslová revoluce Mezinárodní telekomunikační unie