Situace v Libanonu eskaluje: Hrozí „totální válka“, podle Blinkena nastane během několika hodin

 Libanonské hnutí Hizballáh opět vypálilo desítky raket na Izrael. (4. 8. 2024)

Napětí mezi Izraelem a Hizballáhem roste

Situace na Blízkém východě eskaluje. Izraelští vůdci podle deníku The Times of Israel (ToI) uvedli, že budou diskutovat o připravenosti na „totální válku“ s obavou, že by útoky mohly přijít z několika front. Podle webu Axios očekávají útok už v pondělí. Tamní bezpečnostní složky jsou v nejvyšší pohotovosti. USA posílají do regionu válečné lodě a stíhačky. O možném pondělním útoku hovořil s ministry zemí skupiny G7 také šéf americké diplomacie Anthony Blinken, jak napsal server Axios.

Řada zemí tento týden vyzvala své občany, aby Libanon opustili kvůli obavám, že poté, co byl v Teheránu zavražděn šéf palestinské organizace Hamás Ismáíl Haníja, konflikt přeroste v otevřenou válku. Pomoc s jejich evakuací nabídl Kypr. V zahraničí navíc uvízlo na sto tisíc Izraelců kvůli tomu, že dvě desítky aerolinek zrušily lety do jejich vlasti. I v tomto případě se angažuje Kypr. Izraelské ministerstvo dopravy bude organizovat kyvadlovou námořní dopravu z tohoto ostrova do Izraele, oznámila ministryně dopravy Miri Regevová podle serveru ToI.

ČTĚTE TAKÉ: Při útoku na školy v Gaze zemřelo nejméně 25 lidí. Izrael tvrdí, že byly využívány Hamásem

Uklidnit situaci se v neděli v Teheránu snažil jordánský ministr zahraničí Ajmán Safadí. Do Íránu dorazil na oficiální návštěvu jako první vysoký představitel Jordánska po více než dvaceti letech, uvedla agentura AP. Íránský prezident Masúd Pezeškján na setkání s ním prohlásil, že atentát na Haníju byl „velikou chybou sionistického režimu (Izraele), která nezůstane bez odpovědi“, uvedla podle Reuters íránská státní televize.

Jordánsko je spojencem Západu a v dubnu pomohlo izraelské protivzdušné obraně spolu s USA, Británií a Francií odrazit přes tři sta raket a útočných dronů, které na něj poslal Írán. Šlo o odvetu za izraelský úder na konzulát v Damašku z 1. dubna, při němž zemřelo několik důstojníků íránských revolučních gard. Teherán na Izrael, svého letitého úhlavního nepřítele, přímo zaútočil vůbec poprvé. Ammán také obviňuje proíránské milice v Sýrii, že pašují do Jordánska drogy.

„Cílem mé návštěvy v Íránu je projednat vážnou eskalaci v regionu a vést upřímnou a jasnou diskusi, jak čestně a transparentně překonat rozdíly mezi oběma našimi zeměmi,“ řekl Safadí na společné tiskové konferenci v Teheránu se svým íránským protějškem. „Jordánsko vždy aktivně hájilo palestinskou věc a práva palestinského lidu. Odsoudilo izraelskou okupaci palestinských území a odmítlo všechny stupňující se kroky Izraele, které brání dosažení bezpečnosti, stability a spravedlivého míru,“ dodal ministr.

Izrael se připravuje na možný konflikt

Safadí už ve středu atentát na Haníju ostře odsoudil, když jej označil za „ohavný zločin a eskalační krok, který představuje porušení mezinárodního a humanitárního práva a narušení státní suverenity“. Na nedělní tiskové konferenci pak dodal, že Jordánsko si přeje ukončení eskalace a „mír, bezpečí a stabilitu“ v blízkovýchodním regionu. Vyzval také k přijetí účinných opatření pro zastavení „izraelské agrese“ v Pásmu Gazy s cílem „uchránit celý region před důsledky regionální války, která by měla ničivý dopad na všechny“.

Na Blízký východ v sobotu podle webu axios.com dorazil také americký generál Michael Kurilla. I když byla jeho cesta plánovaná ještě před současnou vlnou eskalace napětí, novináři předpokládají, že za současné situace pomůže s organizováním obrany napadené země. USA navíc posilují své síly na Blízkém východě a posílají do regionu válečné lodě a stíhačky, uvedl v pátek Pentagon.

Při nedělním jednání s ostatními ministry zahraničí ze skupiny zemí G7 Anthony Blinken uvedl, že íránský úder na Izrael by mohl začít nejdříve v příštích 24 až 48 hodinách. To znamená v pondělí či v úterý.

Útok na pěti frontách

Podle Blinkena není jasné, jakým způsobem Írán na Izrael zaútočí. Spojené státy jsou však přesvědčené, že na útoku bude podílet i libanonské hnutí Hizballáh, které patří mezi blízké spojence Íránu. Podle předchozích informací není vyloučena účast ani dalších spojenců Íránu v regionu. Jednou z možností je masivní útok ze vzduchu za použití raket a bezpilotních prostředků. Takový útok Írán podnikl na Izrael 13. dubna, velkou část vzdušných cílů však zničila izraelská obrana s pomocí spojenců.

Blinken vyzval ostatní ministry zahraničí, aby vyvíjeli nátlak na Írán, Hizballáh a Izrael s cílem dosáhnout „maximální zdrženlivosti“. V oficiálním prohlášení ministři zemí skupiny G7 vyzvaly k zastavení „ničivého cyklu odvetného násilí“.

Zpravodajský web Ynet o víkendu informoval o několika bezpečnostních schůzkách v Izraeli, které pojednávaly o tom, jak se připravit na útok na „pěti frontách“. Ministrům bylo řečeno, aby byli připraveni na jakýkoli scénář, že útok může přijít kdykoli a může zahrnovat „tisíce“ zničených míst a „spoustu obětí“, píše ToI.

Od útoku se snaží Írán odradit i americký prezident Joe Biden. „Doufám, že si Írán svůj plánovaný úder rozmyslí,“ uvedl šéf Bílého domu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Íránci ještě něco Izraeli provedou, říká Pelikán. Že jim někdo odpráskne hosta, je hodně urážlivé

Tagy:
Írán evakuace občané Blízký východ let Izrael Kypr Libanon kyvadlová námořní doprava