Sjednocení s Tchaj-wanem je nevyhnutelné. Čína ostře komentovala výsledek tamních voleb

Posledního předvolebního mítinku vládní strany DPP se zúčastnilo více než 100 tisíc lidí.

Volby na Tchaj-wanu vyhrál současný viceprezident William Laj

Sjednocení Číny s Tchaj-wanem je nevyhnutelné, uvedla v sobotu čínská vláda k výsledkům prezidentských a parlamentních voleb na Tchaj-wanu. Ty podle Pekingu ukázaly, že vládní strana tam nemá většinu. Spojené státy v souladu se svou dosavadní linií uvedly, že nepodporují nezávislost Tchaj-wanu. Rusko se omezilo na konstatování, že dál uznává politiku jedné Číny. Gratulace poslal na Tchaj-wan také český prezident Petr Pavel. Je prý přesvědčen, že dobré vztahy mezi ostrovním státem a Českem budou panovat i s novým vedením.

Prezidentské volby na Tchaj-wanu v sobotu vyhrál vládní kandidát a současný tchajwanský viceprezident William Laj. Jeho Demokratická pokroková strana (DPP) ale v parlamentních volbách přišla o dosavadní většinu v jednokomorovém parlamentu.

ČTĚTE TAKÉ: Novým prezidentem Tchaj-wanu bude kandidát vlády. Peking ho označuje za vážné nebezpečí

Čínský vládní úřad pro záležitosti Tchaj-wanu konstatoval, že výsledky voleb na ostrově nemohou zastavit trend směřující ke sjednocení Číny. Tchaj-wan funguje de facto nezávisle od roku 1949, ale Čína jej stále považuje za své území. Čínský vládní úřad také uvedl, že čtyřicetiprocentní mandát, který Laj v prezidentských volbách získal, a výsledek jeho strany v parlamentních volbách ukazují, že nezastupují většinu veřejnosti na ostrově.

Americký prezident Joe Biden podle Reuters k volbám na Tchaj-wanu řekl, že Washington nepodporuje nezávislost Tchaj-wanu. Spojené státy, stejně jako drtivá většina světa, neuznávají Tchaj-wan jako samostatný stát, ale podobně jako některé země, včetně Česka, s ním udržují neoficiální vztahy. Spojené státy jsou také hlavním dodavatelem zbraní na Tchaj-wan.

Americké ministerstvo zahraničí v oficiální reakci na výsledky voleb vítězi pogratulovalo a uvedlo, že Spojené státy jsou nadále odhodlány udržovat mír a stabilitu v oblasti a řešit spory mírovou cestou. "Blahopřejeme také tchajwanskému lidu, který opět prokázal sílu svého demokratického systému a stabilního volebního procesu," uvedl v prohlášení ministr zahraničí Antony Blinken. Dodal, že Spojené státy se těší na spolupráci s novým prezidentem i se šéfy všech tchajwanských stran s cílem rozvíjet "dlouhodobé neoficiální vztahy v souladu s americkou politikou jedné Číny".

I Moskva se vyjádřila v souladu se svou dosavadní linií. „Postoj Ruska k Tchaj-wanu je dobře známý, konzistentní a neměnný,“ uvedla k výsledkům voleb mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. „Rusko uznává jen jednu Čínu a je proti nezávislosti Tchaj-wanu v jakékoli podobě,“ dodala.

Gratuloval Pavel i EU

„Gratuluji tchajwanskému lidu k demokratickému průběhu voleb. Naše vztahy s Tchaj-wanem se úspěšně vyvíjejí v mnoha různých oblastech a jsem přesvědčen, že tento trend bude pokračovat i s novým tchajwanským vedením,“ uvedl Pavel. Svá blahopřání poslali také předsedové obou komor parlamentu Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Miloš Vystrčil (ODS).

Šéfka japonské diplomacie Jóko Kamikawaová budoucímu prezidentovi Tchaj-wanu poblahopřála a vyjádřila naději, že záležitosti kolem jeho země se budou řešit dialogem, což udrží mír a stabilitu v regionu. „Pro Japonsko je Tchaj-wan mimořádně důležitým partnerem a důležitým přítelem, s nímž sdílíme základní hodnoty a těšíme se z úzkých ekonomických i mezilidských vztahů,“ uvedla Kamikawaová.

K vítězství ve volbách Lajovi poblahopřál také britský ministr zahraničí David Cameron. Rovněž on věří, že Tchaj-wan a Čína obnoví úsilí o mírové řešení vzájemných sporů prostřednictvím konstruktivního dialogu bez hrozby použití síly či nátlaku. "Dnešní volby jsou důkazem živé tchajwanské demokracie," uvedl šéf britské diplomacie.

Evropská unie v prohlášení k volbám na Tchaj-wanu zdůraznila také nutnost míru a stability v oblasti Tchajwanského průlivu a vyjádřila obavy z rostoucího napětí v oblasti. Vyzdvihla, že Tchaj-wan a EU sdílejí zásady demokracie a vlády práva.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Volby na Tchaj-wanu přímo z Tchaj-peje přiblížil redaktor CNN Prima NEWS Viet Tran

Tagy:
Japonsko Joe Biden Evropská unie volby Tchaj-wan parlamentní volby USA Rusko Čína Tchaj-pej Marija Vladimirovna Zacharovová Demokratická pokroková strana (Čínská republika)