Zachrání roboti skomírající stavebnictví v Česku? První už nahrazují chybějící zedníky

Robotizace stavebnictví

Na stavbách již pracují zdící roboti

České stavebnictví brzdí začarovaný kruh. Developeři nemohou plánovat výstavbu, protože jsou stavební firmy příliš drahé, ty však nemají kvůli finančním nárokům pracovních sil jak cenu snižovat. Některé české společnosti proto přicházejí s revolučním řešením, které má ambici během pár let stavebnictví znovu nakopnout. Jedná se o zapojení robotů, kteří dokáží nahradit celou partu zedníků.

Přestože to může působit jako sci-fi, první takový robot již skutečně pracuje na reálné stavbě. V Šumperku se robot společnosti Wienerberger podílí na výstavbě haly.

ČTĚTE TAKÉ: Stavebnictví je v těžkém útlumu. Hrozí dluhová krize a porostou ceny nájmů, varují experti

„Stojíme na prahu budoucnosti stavebnictví, kde hlavní roli převezme pokračující digitalizace. Dostali jsme se do fáze, kdy je zdicí robot připraven na reálnou stavbu. Poprvé vyzkoušíme jeho skvělé schopnosti v praxi právě v Šumperku, kde bude pomáhat se stavbou nové průmyslové haly. Doufáme, že tato spolupráce přinese referenční stavbu, která bude udávat směr, kterým se stavebnictví vydá,“ uvedl Petr Magda, jednatel a komerční ředitel společnosti Wienerberger.

Svým ramenem dosáhne robot do výšky bezmála tří metrů a dokáže pracovat bez přestávky tempem až deset metrů čtverečních vyzděného zdiva za hodinu. To znamená, že zdí dvakrát rychleji než konvenční parta zedníků. Potřebuje k tomu pouze přívod elektřiny a vody. Sériová výroba robotů začne na konci letošního roku, na jaře 2024 jich bude k pronájmu sedm. Wienerberger se je nechystá prodávat, ale bude je stavebním firmám pronajímat.

Inspirováno vesmírným programem

Nejedná se však o jedinou firmu, která se stavebními roboty v Česku přichází. Cenu TA ČR Technologické agentury České republiky letos totiž vyhrál projekt společnosti DEK a ČVUT. Vyvinuli robota, který kromě zdění dokáže zeď vytisknout pomocí 3D tisku.

„Viděli jsme studii NASA pro využití robotů pro lunární výstavbu, která vznikala 3D tiskem. Rozhodli jsme se proto vyvíjet vlastní systém,“ uvedl Jan Matička ze společnosti DEK. ČVUT již dokonce tématiku řízení robotických systémů zapracovává do výuky.

„Jsme unikátní v tom, že kombinujeme zdění a 3D tisk na jednom přístroji,“ dodává Matička. Zároveň očekává, že v příštích pěti až deseti letech se roboti stanou běžnou součástí staveb.

🏆VÍTĚZ CEN TA ČR 2023 V KATEGORII BUSINESS🏆

🏆VÍTĚZ CEN TA ČR 2023 V KATEGORII BUSINESS🏆 Představte si, že vám dům postaví robot. Přijde vám tato myšlenka jako scéna ze sci‑fi filmu? Omyl. Experti ze společnosti DEK, a. s. spolu s kolegy z ČVUT tuto futuristickou vizi realizovali. Vyvinuli autonomního robota pro konstrukci stěny pomocí 3D tisku a robotické zdění přímo na staveništi. 🦾 Technologie představuje mimořádný přínos pro obor stavebnictví – dokáže nahradit některé stavební práce prováděné člověkem, odstranit aktuální nedostatek pracovních sil a zefektivnit stavební výrobu. Inovativní řešení také přispěje ke snížení rizik, která na stavbě pro člověka vznikají, a současně zvyšuje kvalitu prováděných prací. Systém je určen pro využití středními a malými stavebními firmami. Kdo se ale stane absolutním vítězem Cen TA ČR 2023? Vyberou diváci v sále spolu s vámi ➡️ https://bit.ly/3RXTzzk Řešitelé 👩‍🔬🧑‍🔬: Stavebniny DEK Česká republika Fakulta stavební ČVUT v Praze

Posted by Technologická agentura ČR on Tuesday, October 17, 2023

Stagnující stavebnictví

Roboti by tak do budoucna mohli teoreticky být cestou ven z krize, ve které se stavebnictví aktuálně nachází. Tématem současné stagnace se zabývali experti na zářijovém Summitu stavebního rozvoje. „Pokud se má bytová výstavba rozeběhnout, musí se alespoň o 15 procent snížit ceny stavebních dodávek,“ pronesl Dušan Kunovský, zakladatel společnosti Central Group.

Stavební firmy to však nepokládají za možné především kvůli drahým pracovním silám. „Jdeme tomu naproti, cesty hledáme. Pokud se bavíme o udržitelném bydlení, tak také padá zájem o technické obory, takže musíme přidávat platy. Aby se stavebnictví nakoplo, tak nám k tomu budou chybět kapacity a síly,“ varoval na summitu Jaroslav Heran ze společnosti Metrostav.

„Nedostatkem pracovních sil strádá naše stavebnictví dlouhodobě a situace se postupně spíše zhoršuje. Platí to nejen pro dělnické a ryze manuální profese, ale také pro ty technické. Robotizace se jistě bude dále vyvíjet a v budoucnu se do jisté míry uplatní i při vlastním provádění stavebních prací na staveništích. Sledujeme ten proces se zájmem a podporujeme každou dobrou myšlenku v tomto směru. Aktuálně je to ale tak, že v dohledné době nám robotizace s problémem nedostatku pracovních sil na stavbách významně pomoci nedokáže,“ sdělil Heran pro CNN Prima NEWS.

Přesto si nemyslí, že by roboti plně lidskou pracovní sílu nahradili. „Stavebnictví je specifický obor. Každá stavba je unikátní dílo. Jsem přesvědčen, že i v budoucnosti zůstane stavebnictví do veliké míry závislé na lidské práci, která je strojem nenahraditelná,“ doplnil.

Tagy:
NASA robot stavebnictví Česko Metrostav Šumperk zedník Wienerberger České vysoké učení technické v Praze Dušan Kunovský