VÝSTRAHA: Českem se prožene silný vichr. Hrozí poškození domů a komplikace v dopravě

Vítr vyvrátil stromy na silnici mezi Stají a Zhoří na Vysočině a poškodil zde elektrické vedení. (28. 12. 2020)

Počasí (7.2.2024 6:49)

Česko ve středu zasáhne silný vítr, který v nárazech dosáhne až 90 km/h. Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu kvůli tomu vydali výstrahu. Nejvyšší teploty se v následujících dnech budou pohybovat mezi 7 a 15 stupni, v noci ale mohou klesnout i pod nulu. Vyskytnou se občasné přeháňky nebo i déšť.

Počasí v Česku ovlivní frontální rozhraní oddělující studený vzduch na severu a teplý na jihu. Ve středu bude zataženo až oblačno, od severu se na většině území postupně vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou 7 až 11 °C, na jižní Moravě bude až 13 °C. Povane čerstvý západní až jihozápadní vítr rychlostí 5 až 10 m/s, místy s nárazy o rychlosti 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách až 25 m/s (90 km/h). Vítr bude během dne od severu slábnout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slavná Jizerská padesátka nebude. Závod zrušilo teplé počasí a nedostatek sněhu

Pro většinu území je až do 18 hodin v platnosti výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před silným větrem. Meteorologové upozorňují, že může dojít k poškození stromů a lesních porostů, hrozí také menší škody na budovách a mohou nastat komplikace v dopravě. „Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ uvedli meteorologové.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě větru místo Meteoradar rozklikněte kategorii Vítr. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Noc na čtvrtek bude převážně zatažená, na většině území se vyskytnou srážky, které budou v severní polovině území většinou sněhové, zatímco na jihu bude pršet. Nejnižší teploty klesnou na 3 až –1 °C. Povane slabý proměnlivý vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

Na čtvrtek předpovídají meteorologové převážně zataženo, na většině území se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. V severní polovině území budou sněhové. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 6 a 10 °C, na jihu bude až 13 °C, na severu kolem se budou pohybovat kolem 3 °C. Povane slabý proměnlivý nebo východní vítr rychlostí do 4 m/s.

V pátek bude zataženo až oblačno, ojediněle se vyskytne déšť nebo přeháňky. V noci teploty klesnou na 8 až 4 °C, přes den se budou pohybovat mezi 7 a 11 °C, v Čechách bude místy až 14 °C. Vát bude mírný jihozápadní až jižní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Oblačno až zataženo předpovídají meteorologové také na víkend. Ojediněle se vyskytnou mlhy a slabý déšť. V sobotu budou teploty v rozmezí 11 až 15 °C, v neděli se budou pohybovat mezi 8 a 13 °C. Povane čerstvý jihovýchodní vítr rychlostí 4 až 8 m/s, který v sobotu může v nárazech dosáhnout i 15 m/s.

Tagy: