RADAR: Hrozí velká voda, Česko bude bičovat silný vítr a déšť. Podívejte se, jak bude u vás

Rozvodněná řeka Labe na Děčínsku (5. ledna 2024)

Počasí (6.2.2024 7:07)

V Česku bude v následujících dnech foukat silný vítr, který může v nárazech dosáhnout až 90 km/h. Vyskytnou se také přeháňky a déšť. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 7 a 14 °C. Na severozápadě Čech hrozí povodně.

Mezi tlakovou výší nad jižní Evropou a tlakovou níží nad severní Evropou k nám bude od západu proudit teplý a vlhký vzduch. V úterý bude oblačno až polojasno, na severozápadě až zataženo. Na horách na severu se ojediněle vyskytnou přeháňky, které budou v oblastech nad 1100 metrů smíšené nebo i sněhové. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 7 a 11 °C, na jižní Moravě dosáhnou až 14 °C. Povane čerstvý západní vítr rychlostí 5 až 10 m/s, který místy v nárazech dosáhne až 15 m/s, na horách až 25 m/s (až 90 km/h).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dva Češi uvázli na nejvyšší hoře Rakouska. Záchrana zatím není kvůli větru možná

Pro severozápad Čech je až do úterních 18 hodin v platnosti první až druhý stupeň výstrahy před povodněmi. Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu upozorňují, že se voda v řekách může vylévat z břehů do okolní krajiny.

Noc na středu bude zatažená až oblačná, k ránu se ojediněle vyskytne déšť nebo přeháňky. Nejnižší teploty klesnou na 8 až 4 °C. Vát bude čerstvý západní až jihozápadní vítr rychlostí 5 až 10 m/s, který místy v nárazech dosáhne 15 až 20 m/s (až 70 km/h).

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě větru místo Meteoradar rozklikněte kategorii Vítr. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Ve středu bude zataženo až oblačno. Na většině území se vyskytne déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 7 a 11 °C, na jižní Moravě bude až 13 °C. Vát bude čerstvý západní až jihozápadní vítr rychlostí 5 až 10 m/s, v nárazech místy až 20 m/s (70 km/h). Odpoledne bude ale vítr od severu slábnout.

Ve čtvrtek bude převážně zataženo, na většině území se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Od jihu budou srážky postupně ustávat a ubyde také oblačnosti. Nejvyšší teploty dosáhnou 8 až 12 °C, v severní polovině území se budou pohybovat mezi 4 a 8 °C. Povane mírný jihozápadní vítr rychlostí 3 až 7 m/s.

Na pátek meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu předpovídají zataženo až oblačno. Na severu se ojediněle vyskytne déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 8 a 12 °C, v Čechách bude místy až 14 °C. Povane mírný jihozápadní až jižní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Tagy: