Česko zasáhnou tuhé mrazy. Na kterých místech bude nejchladněji?

Počasí v Česku nadále ovlivňují silné mrazy. Přes den se teploty budou pohybovat okolo −3 °C, v noci ale mohou klesnout až k −16 °C. Obloha má být převážně jasná, místy se vyskytne slabé sněžení.

V úterý bude jasná obloha, zpočátku se mohou vyskytnout mrznoucí mlhy. Během dne bude na severovýchodě postupně přibývat oblačnosti a ojediněle se objeví slabé sněžení. Nejvyšší teploty dosáhnou na −3 až 1 °C, v tisíci metrech nad mořem mohou klesnout až na −7 stupňů. Vát bude slabý proměnlivý nebo severovýchodní vítr rychlostí do tří metrů za sekundu.

Noc z úterý na středu bude jasná, na severovýchodě se může vyskytnout slabé sněžení. Nejnižší teploty se mají pohybovat v širokém rozmezí od −4 °C až po −16 °C. Vát bude slabý proměnlivý nebo východní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

Situaci nejen ve svém kraji můžete sledovat zde:

Pozn.: K zobrazení aktuální sněhové pokrývky rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře – Nový sníh.

Ve středu bude obloha převážně jasná, místy se vyskytne nízká oblačnost a ojediněle také mrznoucí mlhy. Nejvyšší teploty dosáhnou na −2 až 2 °C. Povane slabý, postupně většinou mírný jihovýchodní nebo východní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sněhová kalamita na Slovensku. Skiareály v Tatrách zavřely, na dálnici bouraly desítky aut

V platnosti je také výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před silnými mrazy. Platí do středečních devíti hodin ráno a týká se Vysočiny, severovýchodních Čech a jihovýchodní Moravy. „Hrozí nebezpečí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. Doporučuje se chránit se teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku,“ uvádí ČHMÚ ve výstraze.

„Rychlá změna teploty zejména během ranních hodin působí negativně na zdravotní stav zejména u lidí postižených anginou pectoris nebo těch, kteří mají problémy se srdcem,“ dodal pro CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Josef Hanzlík.

Podle něj by mrazy měly v následujících dnech polevit a na horách by mohlo připadnout několik centimetrů sněhu. „V nížinách budou srážky přecházet v dešťové nebo smíšené a bude se postupně oteplovat,“ popsal Hanzlík s tím, že smíšené srážky se mohou vyskytnout i v oblastech kolem 800 metrů nad mořem.

Vlhnutí sněhové pokrývky by podle Hanzlíka mohlo snižovat riziko lavin na horách. „Lidé by si měli ale dát pozor, zejména pokud se pohybují mimo sjezdovky,“ řekl meteorolog a dodal, že 50 procent lavin souvisí s lavinovým nebezpečným číslo tři. „Není to ještě pětka, lidé mají pocit, že se nic neděje, ale rizikovost je velká,“ zdůraznil. Právě třetí stupeň lavinového nebezpečí vyhlásila horská služba pro oblast Krkonoš a Jeseníků.

Tagy: