Britská mutace koronaviru je v Česku. Jaké představuje nebezpečí?

Testování

Nová mutace je tu a nejspíš vystřídá tu předešlou

Do České republiky se již dostala britská mutace koronaviru. V pondělí o tom po jednání vlády informoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Nová forma se má podle vědců šířit až o 40 procent rychleji než standardní varianta koronaviru. Jaká jsou další specifika britské mutace? Sledujte živě tiskovou konferenci Státního zdravotního ústavu (SZÚ) od 14 hodin na CNN Prima NEWS či v tomto článku.

O výskytu britské mutace již v pondělí média informoval ministr zdravotnictví. Ten na tiskové konferenci dodal, že mutace není nebezpečnější pro život, ale šíří se zhruba o 40 procent rychleji. Postupně by měla převládnout nad jinými formami viru. Aktuálně může britskou mutaci obsahovat až 10 procent prověřovaných vzorků.

Blatný zároveň uklidňoval, že na britskou mutaci bezpečně funguje vakcína, a to stejně jako na jiné varianty koronaviru. Kritické nyní bude, aby se v Česku naočkovalo co největší množství osob z rizikových skupin, tedy zejména seniorů a případně lidí s chronickým onemocněním.

Britská mutace byla zaznamenána během prosince v Anglii. Její výskyt již oznámily i další země v Evropě, například Německo, Rakousko, ale i Maďarsko se Slovenskem.

Státní zdravotní ústav v posledních dnech vešel ve známost především kauzou, při níž zaměstnanci ústavu obdrželi vakcínu proti koronaviru pro sebe i své příbuzné navzdory tomu, že většinou nešlo o lidi z ohrožených skupin, které mají v očkování prioritu. Poté, co zpráva vyšla najevo, rezignoval ředitel SZÚ Pavel Březovský.

Jeho dočasnou nástupkyní se stala Barbora Macková. Její jméno se v médiích objevilo už v loňském roce, když premiér Andrej Babiš (ANO) dorážel na tehdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) přímo na tiskové konferenci, aby prozradil, kdo mu sdělil nepravdivé informace. Vojtěch okamžitě uposlechl a vyzradil, že za špatnou informací stála právě Macková.

Tagy: