Sledujte ŽIVĚ schůzi Sněmovny: Budou moci učit odborníci bez pedagogického vzdělání?

O nutnosti prodloužit nouzový stav přesvědčoval poslance i ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

V 9:00 pokračuje schůze Sněmovny. Poslanci by měli dokončit schvalování učitelského zákona a budou schvalovat i zákon, který reaguje na evropské nařízení ke kontrole dovozu některých nerostů z oblastí konfliktů. Odpoledne by měli poslanci debatovat o protikrizovém programu Antivirus.

Vládní učitelská novela má mimo jiné umožnit, aby na středních školách a druhém stupni základních škol mohli až tři roky učit i odborníci bez pedagogického vzdělání. V tříleté lhůtě by si je museli doplnit. Sněmovna už schválila pozměňovací návrh opozičních Pirátů, podle kterého by se měly učitelské platy ze zákona zvyšovat minimálně na 130 procent průměrné mzdy do roku 2023.

Návrh zákona o provádění zvláštních režimů v oblasti zahraničního obchodu reaguje na evropské nařízení. Má za cíl potlačit možné financování ozbrojených nebo vykořisťovatelských skupin z výnosů z obchodu s vybranými nerosty.

Stát vyplatil z programu Antivirus podle údajů ze začátku ledna skoro 24,5 miliardy korun na příspěvky pro mzdy firmám, na které dopadla nařízená omezení kvůli koronaviru. Program má bránit propouštění.

Tagy: