Sněmovna bude jednat o otevření škol. Změní se podoba maturit?

Poslanci by ve čtvrtek měli opět jednat o organizaci letošních maturit a o plánu na otevírání škol, které jsou zavřené kvůli covidové epidemii. Projedná také volební zákon. Na programu čtvrteční debaty je zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu o chaotickém nákupu ochranných pomůcek.

K debatě o maturitách a otevírání škol se poslanci vrátí po dvou týdnech. O podobě letošních maturit intenzivně debatují poslanci i studenti už několik týdnů.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na začátku března přišel s variantou takzvaných úřednických maturit, tedy známek z průměru za celé studium. Ministerský předseda argumentoval mimo jiné i tím, že on sám zaměstnává několik tisíc lidí, u kterých se neptal, zda maturitu mají, nebo ne.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ale již dříve avizoval, že za klasickou formou maturit si stojí. Podle něj je zkouška dospělosti nezbytným požadavkem pro výkon řady profesí a její plošné nahrazení by znamenalo bezdůvodnou devalvaci vzdělávání.

Současnou podobu maturitních zkoušek Plaga představil 10. března. Forma bude odlehčená a studenti si navíc budou moci vybrat. Nebudou například muset skládat ústní zkoušky z češtiny a cizího jazyka, ty budou dobrovolné.

Slovensko ruší klasické maturity už podruhé

Pro většinu studentů ovšem zůstanou povinné didaktické testy, u kterých se pouze prodlouží čas na jejich zpracování. Výjimku z písemné části ale budou mít ti maturanti, kteří kvůli koronavirové krizi pomáhají například v nemocnicích či domovech seniorů. Termín letošních státních maturit se kvůli epidemii posune z 3. až 7. května na 24. až 26. května.

Úřednickou maturitu již podruhé získají studenti například na Slovensku. Tamní ministr školství Bronislav Gröhling to uvedl v pondělí s tím, že klasické státní maturity kvůli špatné epidemické situaci ruší. Ke stejnému závěru došlo také loni. Maturanti tak dostanou hodnocení z průměru známek.

Sněmovna na čtvrtek zařadila také debatu o zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu o loňských nákupech ochranných zdravotnických pomůcek. Úřad například tvrdí, že ministerstva zdravotnictví a vnitra při nich dost nespolupracovala, což vedlo k chaosu i velkým cenovým rozdílům pořízeného materiálu. Není ale jisté, zda se dolní komora k jednání o zprávě dostane, nebo zda je dokončí.

Ve druhém čtení na jednání Sněmovny je na programu volební novela. Reaguje na nález Ústavního soudu, který zrušil část pravidel pro sněmovní volby. Na programu jsou také pravidelné interpelace na členy vlády.

V případě volební novely budí spory některé pasáže, jak je podpořil ústavně-právní výbor. O obsazení části poslaneckých křesel by po volbách mohla rozhodovat stranická vedení tím, že určí kraje, kterým připadnou zbývající mandáty.

Tagy: