Slovenský hokej na pranýři. Rusové ho ale chválí a píšou: Češi by se měli učit a budou pykat

Dlouho to vypadalo, že „bratrské“ státy budou i nadále zajedno. Ale český hokejový svaz se na rozdíl od toho slovenského rozhodl odstřihnout od reprezentace hráče, kteří po začátku ruské invaze na Ukrajině podepsali smlouvu v KHL. Pod Tatrami kvůli benevolentnímu přístupu asociace v jejím vedení skončil bývalý veleúspěšný útočník Michal Handzuš, jehož názor se liší od většiny výkonného výboru. Rusku se naopak dominující přesvědčení činovníků pochopitelně velmi libí.

Trend nastolily severské státy. Svazy ve Finsku a ve Švédsku se rozhodly své hráče bratříčkující se s KHL potrestat nemožností reprezentovat. Soutěž je totiž značně napojena na ruský režim, při eskalaci situace na Ukrajině navíc celý svět viděl, že se nebojí zneužít zápasy pro do očí bijící propagandu.

Finsko se Švédskem následovalo Lotyšsko a se zpožděním zareagoval i český orgán řídící hokej v čele s novým prezidentem Aloisem Hadamczikem. Ten přitom předtím vytrvale razil názor, že by bylo špatné upřít hokejistům působícím v Rusku místo v národním týmu. Později se přidala dokonce i Francie.

To na Slovensku nic. Respektive svaz, kterému šéfuje legendární Miroslav Šatan, v minulém týdnu rozhodl, že své hráče v KHL bude do národního týmu nadále zvát. Vzhledem k tomu, že každý podpis – nebo setrvání – slovenského hokejisty v Kontinentální hokejové lize se potkal s nemalou mírou nevole a nepochopení na Slovensku, nebo třeba i v Česku, verdikt direktorátu vášně jen umocnil.

„Tohle se Slovákům fakt povedlo. Mají spoustu dalších hráčů, slušnou nastupující generaci a budou čekat na pár zoufalců, kteří se rozhodli pro prachy zahodit páteř,“ zhodnotil krok svazu trojnásobný vítěz Stanley Cupu Jiří Hrdina. „Pár zoufalců“ znamená konkrétně osm hráčů.

U sousedů se najde mnoho person, které se snaží vytvořit mužům smluvně zavázaným v KHL alibi, bývalý hráč zámořské NHL a mistr světa z roku 2002 Michal Handzuš mezi ně ale nepatří. Po úspěšné kariéře se dostal do výkonného výboru svazu, ale teď své místo dobrovolně dává k dispozici.

„Většina výkonného výboru rozhodla, že hráči z KHL mohou nadále reprezentovat Slovensko, a já to respektuji. Stanovisko je však v rozporu s mým hodnotovým nastavením, a proto si za těchto okolností už nadále nedovedu představit další působení v jakékoliv funkci na svazu,“ vzkázal v prohlášení.

„Víc takových lidí“, „ukázal jste charakter“, „Šatan by se od vás měl učit“. Takovými a podobnými komentáři byl Handzuš zahlcen.

Zrovna této části reality ale Rusko nechce věnovat pozornost. Když kvůli válce přišel exodus kvalitních hráčů, kteří nehodlali dál spojovat své jméno s režimem Vladimira Putina, snaží se v největším státě světa vychválit ty, jeňž se ke KHL neotočili zády. Vzácný „zahraniční“ druh a jeho svaz si hýčkají.

„Na Slovensku si dobře uvědomují, že všichni tito hráči mohou reprezentaci na mezinárodních turnajích skutečně pomoci, neboť na svých pozicích patří k nejlepším v Evropě,“ podotýká web Championat.

„Co se dá ještě říct o Slovácích? Jsou to skvělí kluci, protože nemíchají sport a politiku. Češi, Švédové, Finové a jim podobní by se měli učit a brát si příklad ze Slováků. Slovenská reprezentace a její federace se ukázaly jako nejschopnější v Evropě. To je neoddiskutovatelný fakt,“ chválí dál.

A Čechům, Švédům, Finům, Lotyšům i Francouzům prý kvůli jejich „chybě“ hrozí, že po sportovní stránce „brzy zažijí pád“. „Sportovec by se měl věnovat sportu a ukázat se na hřišti, ne se pouštět do politiky,“ stojí na konci článku už známé klišé.

Nicméně zrovna v KHL není úplně těžké se v pozici sportovce do politiky nechtěně namočit. „Budete přisluhovat Putinově propagandě,“ zpravil hokejisty odcházející slovenský tajemník pro sport Ivan Husár z politické strany Sloboda a Solidarita. „Budete propagovat ligu v zemi, která vaši rodnou vlast zařadila na seznam nepřátel. Jste bezcitní ignoranti.“

Tagy:
KHL sport Rusko Český hokej Alois Hadamczik Jiří Hrdina Miroslav Šatan Slovenský hokejový svaz Michal Handzuš