Slučování škol? Hrozil by další odliv obyvatel, varoval Netolický. Nantl nastínil řešení

Martin Netolický a Jiří Nantl v pořadu Co na to vaše peněženka

Co na to vaše peněženka (29)

V budoucnu by mohla vejít v platnost novela, která by přenesla financování nepedagogických pracovníků na zřizovatele škol a školek. Podle náměstka ministra školství Jiřího Nantla (ODS) by šlo především o motivaci pro obce a kraje, aby se zamyslely nad možným sloučením, zejména co se týče hospodářské správy. Uvedl to v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

Dosud byli nepedagogičtí pracovníci financováni ze státního rozpočtu, což podle Nantla často vedlo k neefektivnímu řešení v podobě rozdělování škol: „Když jsem působil v samosprávě Jihomoravského kraje, slučovali jsme z mého popudu dvě školy a narazili jsme na to, že to vlastně pro kraj bylo ekonomicky nevýhodné, protože jsme přišli o nějaká místa.“

ČTĚTE TAKÉ: Vše o přihlašování na přijímací zkoušky. Na co si dát pozor a kdy čekat výsledky?

Právě to by měla novela změnit: „Je to taková ekonomická pobídka, aby se zřizovatelé zamysleli nad tím, co má být samostatný právní subjekt a které činnosti lze dělat dohromady,“ vysvětlil Nantl.

Hejtman Pardubického kraje a místopředseda SOCDEM Martin Netolický však varoval, že slučování škol by mohlo vést k dalšímu odlivu obyvatel z menších měst a vesnic. „Vytváření větších celků totiž znamená i zhoršení dostupnosti vzdělávání v periferních regionech,“ dodal.

Nantl oponoval, že si je ministerstvo školství těchto rizik vědomo a chystá se proto nová legislativa, která by umožnila lépe organizovat školy s autonomními organizačními složkami, ale společným ředitelem. „Tedy aby malotřídky nebo menší školy, které bývají často na venkově v odlehlejších oblastech, mohly mít tu výuku tam, kde jsou, ale neměly každá svého ředitele a svoji hospodářskou správu,“ poznamenal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mají se školákům zrušit domácí úkoly? V Polsku to už udělali, pro je i řada českých škol

Tagy:
vzdělávání školy státní rozpočet úspory Martin Netolický Jiří Nantl hospodaření Co na to vaše peněženka školství finance nepedagogičtí pracovníci slučování škol