Smutný osud seniorů z Tachovska. Dcera s manželem je připravili o dům, mají se vystěhovat

Senioři na Plzeňsku přišli kvůli dceři o dům.

Senioři před vystěhováním

Seniorům z Těchlovic na Tachovsku, kteří kvůli dluhům zetě musí opustit domov, už nezbývá moc času. Od konce listopadu žijí v nejistotě, kdy je exekutor či nový majitel vyhodí. Manželům se snaží pomoci město Stříbro.

Jiří a Marie Kastnerovi bydlí v domě na okraji Těchlovic desítky let. Kvůli dluhům příbuzného musí dům, který převedli na dceru, na stará kolena opustit. Je jen otázkou času, kdy k nim dorazí exekutor. Prostory měli opustit do konce listopadu.

ČTĚTE TAKÉ: Holčička přišla o úspory z pokladničky. Otec je šel vložit do banky, na účet se nepřipsaly

„Když si vzpomenu, kolik jsme do toho museli dát peněz, tady nebylo topení, koupelna, WC, vše jsme dělali,“ uvedla pro CNN Prima NEWS v polovině listopadu seniorka, která společně s manželem žije v nejistotě už dlouhé tři roky.

Pan Jiří už nechtěl s naší redakcí hovořit, prý má strach, co bude dál. S pomocnou rukou přišlo město Stříbro. „Nabídli jsme jim domov s pečovatelskou službou, případně městský byt, ale odmítli. My nenecháme nikoho z našich občanů vystěhovat na ulici,“ sdělil redakci místostarosta Stříbra Karel Lukeš.

Podle dcery se ale manželé vystěhovat neplánují. „Ona mamka odtud nechce. Vím, že vždycky říkala, že tady odsud ji odnesou nohama napřed.“

„Odvolací soud se ztotožnil s tvrzeními soudu prvního stupně, který ve svém rozhodnutí poukázal na skutečnost, že ani jeden z žalovaných není vlastníkem předmětných nemovitostí,“ konstatovala mluvčí Krajského soudu v Plzni Jana Rubášová.

Senioři do smlouvy, na základě které převedli dům na dceru, nenechali zanést ani to, že v objektu mají právo dožít jako takzvané věcné břemeno. Dcera s manželem si chtěla vzít půjčku na bydlení a potřebovala něčím ručit.

„Mladej si vzal půjčku a nesplácel ji a nakonec dali náš barák k dispozici. Dozvěděli jsme se to před třemi lety, když nás pozvali k soudu,“ uvedl už v listpadu pro CNN Prima NEWS pan Jiří.

Podle advokáta Petra Ptáčka, kterého redakce oslovila, je bohužel více než pravděpodobné, že bude manželský pár skutečně v následujících týdnech vystěhován. „Exekutor navštíví byt a bude se chtít s těmi lidmi domluvit. Stává se, že jim ještě předtím hodí do schránky výzvu, aby se krok pokusili učinit dobrovolně,“ vysvětlil.

Odborníci radí všem, nejen seniorům, kteří se rozhodnou někomu darovat nemovitost, aby se předtím poradili se svým právním zástupcem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Třetinu samoživitelů ohrožuje chudoba. Vymýšlím, jak přežít, říká maminka osmiletého Filipa

Tagy: