Sněmovna se vysmála Okamurovi. Při „grilování“ Rakušana nachytal sám sebe

Vít Rakušan (STAN) a Tomio Okamura SPD) ve Sněmovně 29.3.2022

Okamurovi se vysmála Sněmovna. Rakušan ho nachytal na otázce

Jak už bývá v posledních týdnech a měsících zvykem, na plénu Sněmovny často a dlouze hovoří předseda SPD Tomio Okamura. Výjimkou nebyla ani čtvrteční mimořádná schůze a částečné „grilování“ ministra vnitra a šéfa hnutí STAN Víta Rakušana kvůli europoslanci stejné strany Stanislavu Polčákovi. Okamura chtěl položit tři otázky, jenže hned tu první formuloval tak nešťastně, že se mu celá Sněmovna vysmála.

„Na závěr shrnu tři otázky na předsedu STAN Víta Rakušana a požádám ho o stručné odpovědi ‚ano, nebo ne‘. Aby se nevymlouval a neokecával to jako minule, kdy na otázky neodpověděl,“ řekl Okamura u řečnického pultíku.

„Zaprvé, proč nevyzvete svého kolegu Stanislava Polčáka k rezignaci na funkci europoslance? Odpovězte nám na tak vážnou situaci,“ pokračoval Okamura. Jak je vidět na záběrech ze Sněmovny, otázka Rakušana rozesmála. „Jak mám odpovědět, jestli ano, nebo ne?“ vyřkl ministr s úsměvem na tváři. Z poslaneckých lavic byl slyšet smích, někteří členové dolní komory dokonce tleskali.

„Předseda klubu KDU-ČSL pan Marek Výborný se směje tomu, co zde probíráme. Mně to k smíchu nepřipadá. Bylo by dobré odpovědět. A že na to nejde říct, jestli ano, nebo ne? Vy si to určitě pár slovy doplníte,“ opřel se Okamura do Rakušana, z řad poslanců se ale opět ozval smích.

„Tím ‚ano, nebo ne‘ bylo myšleno, abyste to zkrátil. Minule jste chodil kolem horké kaše,“ obhajoval Okamura svou špatně položenou otázku. Dotaz následně upravil. „Zajímalo by mě, zda vyzvete svého kolegu Stanislava Polčáka k rezignaci,“ zeptal se a rýpavě doplnil: „Na druhou stranu jsem rád, že mě někteří vládní poslanci poslouchají.“

Rakušan Polčáka nepodpoří

Rakušan ve Sněmovně řekl, že bývalý místopředseda hnutí Stanislav Polčák nebude mít jeho podporu při případné obhajobě mandátu europoslance. Poukázal však také na to, že STAN sestavuje kandidátní listiny v primárních volbách a bude záležet na tom, zda Polčák důvěru dostane.

Sněmovna se ve čtvrtek mimořádně sešla z podnětu opozičních hnutí SPD a ANO právě kvůli Polčákovu postupu v kauze Vrbětice. Politik žádal jako advokát odměnu za právní pomoc, kterou poskytl obcím při získání zákonného odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Polčák se po zveřejnění případu odměny vzdal a odstoupil z pozice místopředsedy STAN.

Poslanecké jednání o aféře nakonec skončilo bez výsledku. Sněmovna totiž neschválila návrh programu mimořádné schůze svolané z podnětu opozičních SPD a ANO. Místopředsedkyně dolní komory Věra Kovářová (STAN) označila vyvolání mimořádné schůze za ztrátu času a peněz. „Jiný smysl tato mimořádná schůze nemá,“ prohlásila.

Tagy: