Sněmovna v patu: Vláda chce řešit uprchlíky, opozice zdražování. Neřeší nakonec ani jedno

Ministři v poslanecké sněmovně

Sněmovna je v posledních dnech v patové situaci. Opozice obstruuje vládní návrhy na řešení uprchlické krize a vláda se zase odmítá zabývat opozičními návrhy.

Na jedné straně příliv uprchlíků, na druhé straně zdražování. Ve Sněmovně se ale nakonec neřešilo ani jedno z toho. „My jsme skutečně v extrémní situaci ze dvou stran, není jednoduchá. Jednoznačně by pro vládu bylo lepší, kdyby se dohodla s opozicí, protože tím by jí vzala politické body,“ hodnotil šéfredaktor Týdeníku Echo Dalibor Balšínek.

Plán, jak zvládnout uprchlickou krizi, chtěl ve Sněmovně probírat ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Nedošlo na něj kvůli projevu šéfa SPD Tomia Okamury. „Nedostali jsme se ke slovu, poslouchali jsme jenom urážky. Ve chvíli, kdy chceme mluvit o tom, jak pomáháme lidem, kteří k nám přišli, posloucháme řeči o dovozu ojetých aut,“ rozčiloval se Rakušan.

Hnutí ANO chtělo zase řešit drahé potraviny. Opoziční návrhy ale přes vládu obyčejně neprojdou, takže výsledkem jsou zase hodiny řečnění a „skutek utek“. V posledních dnech poslanci schválili prakticky jen formality nebo třeba novelu zákona o Antarktidě.

S poslanci musí zůstávat ve Sněmovně i zaměstnanci, tedy legislativci, stenografové, asistenti, obsluha kantýn nebo další profese. Provoz Sněmovny stojí asi miliardu a tři sta milionů korun ročně, odhaduje se tedy, že hodina řečnění vychází zhruba na 150 tisíc korun.

Babiš: Žvanírna to není

Předseda ANO Andrej Babiš ale odmítá, že by pohrdal voliči. „Žvanírna je to tehdy, když mluvíte nesmysly, ale já jsem tady vystupoval a myslím, že jsem udělal nejvíc pro prevenci rakoviny,“ prohlásil expremiér.

„Jestli si všimnete z minulosti, tak já jsem tolik nemluvíval, ale těch dotazů, co nám píšou lidé, je tolik, že my se vlády musíme zeptat,“ hájil se zase Okamura.

„Blokace ze strany opozice neprospívá ani jejich vlastním voličům. Doufám, že si to brzo uvědomí,“ vzkázal ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

V zahraničí mají často poslanci omezení, jak dlouho mohou mluvit. To by chtěli někteří zavést i u nás, ale nařízení by platilo až od dalšího volebního období, tedy za čtyři roky.

Tagy: