Sněmovnu čeká další noční show. Vláda ale přežije, proč ji Babiš nesvrhne?

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Poslaneckou sněmovnu ve čtvrtek čeká další dlouhá noční show. Opoziční poslanci hnutí ANO a SPD se totiž pokusí svrhnout vládu Petra Fialy (ODS). Proč se jim to nepodaří, ale kabinetu to přesto uškodí?

Přišla chvíle Andreje Babiše a Tomia Okamury. Jejich partaje opět protáhnou jednání Sněmovny až do noci a pokusí se svrhnout vládní pětikoalici (ODS, STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Piráti). Ale jen na oko. Dobře si totiž uvědomují, že jim chybí dostatečný počet hlasů.

K vyslovení nedůvěry vládě totiž poslanci potřebují 101 hlasů. Hnutí ANO dohromady s SPD jich mají ale jen 92. Z vládní koalice by k nim tedy muselo „přeběhnout“ alespoň devět zákonodárců, aby opozice dosáhla potřebné „stojedničky“.

To je podle politologa Jana Kubáčka naprosto nepravděpodobné. „Politici nemají ve funkci ještě ani rok, je období českého předsednictví Evropské unie a mnozí si nastartovali hypotéky, takže nebudou mít tendenci dělat jakékoliv převraty. Navíc spoustu zákonodárců kandiduje v komunálních volbách a přeběhlictví se neodpouští,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS.

„Show“, u které se čeká debata dlouho do noci, začne ve čtvrtek 1. září ve 13 hodin.

Šéf ANO Andrej Babiš přitom dříve několikrát slíbil, že se v době předsednictví svrhnout vládu nepokusí. Kvůli kauze kolem končícího šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka, který se měl stýkat s Michalem Redlem, podnikatelem obviněným v korupční kauze Dozimetr, ale expremiér změnil názor. Na čtvrteční schůzi dolní komory chtěl požadovat odchod Mlejnka z funkce a s ním rovnou i rezignaci ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

Mlejnek ale Babišovi původní záměr narušil, když ve středu oznámil, že na svou funkci rezignuje. Babiš přesto na schůzi k nedůvěře vládě trvá. Chce řešit energetickou krizi i vládní komunikaci. „Už to nebude zdaleka o panu Mlejnkovi, ale bude to o energetice, o politice nebo nepolitice vlády, o zkrocení hyperinflace a o řešení dlouhodobých českých problémů. Tematika se tedy výrazně posune do agendy energie, energetické chudoby a energetických problémů, které nad námi visí,“ popsal Kubáček možné scénáře sněmovní schůze.

„Bude to jedno velké rétorické cvičení. Počítám, že se potáhne hlasování, že si budou chtít říct všichni své a že hlavně opoziční strany ANO a SPD neodolají příležitosti, aby vládu zkritizovaly v oblasti energetiky z jednoho prostého důvodu: Dochází tu k soutěži, kdo bude lépe reprezentovat hněv a frustraci, které se ve společnosti objevují. Chystají se demonstrace, čili počítám, že hnutí ANO a SPD nenechají příležitost zkritizovat kabinet náměstí a odborářům. Budou se snažit prezentovat jako připravená a nelítostná kritická opozice,“ předpověděl politolog.

Vládu to poškodí, i když přežije

I když vláda Petra Fialy téměř jistě hlasování o nedůvěře ustojí, přesto ji to do jisté míry poškodí. „Pro žádnou vládu není ideální hlasování o nedůvěře. Krátkodobě ji to zcelí, protože tu bude klasické fotbalové uvažování rozdělené na dva světy – vládní a antivládní část Sněmovny. Obecně se ale ukazuje, že vládní koalice skřípe,“ upozornil Kubáček. Jednání o nedůvěře navíc zřejmě kabinetu nepomůže ani v očích občanů.

Podle Kubáčka ale čtvrteční schůzi Sněmovny někteří ministři využijí k prezentaci aktuálních témat, která vláda řeší.

Žádost o svolání schůze podepsalo 74 poslanců, z toho 56 zákonodárců ANO a 18 SPD. Pod podnětem musí být podle jednacího řádu nejméně 50 poslaneckých podpisů.

Z dosavadních 16 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl zatím pouze jeden v březnu 2009. K opozici se při hlasování o vládě Mirka Topolánka (ODS) v době českého předsednictví EU připojili čtyři koaliční poslanci, takže získala potřebných 101 hlasů. Proti kabinetu hlasovali vedle sociálních demokratů a komunistů také Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý z ODS a dvě bývalé členky Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková.

V minulém volebním období odolal Babišův menšinový kabinet ANO a ČSSD třem pokusům o svržení.

Tagy: