Sociální sítě coby lékárna. Zoufalí rodiče shání léky pro děti, vyráží i za hranice

Česko trápí nedostatek některých léků, a to nejen pro děti. Alespoň dočasné řešení už ale mnohé maminky našly. Třeba sirupy a čípky na snižování horečky pro nejmenší děti od tří měsíců si rodiče přeprodávají nebo darují přes kontakty na sociálních sítích. A maminky z česko-polského pohraničí nakupují léky pro děti i v sousední zemi. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce proto zpřísnit pravidla pro distributory.

Lucie má dceru se vzácným onemocněním, horečka by ji ohrozila na životě. „Teplotu musíme snižovat při 37,5 °C,“ upřesnila maminka. Celá její rodina onemocněla chřipkou, a to v době, kdy v lékárnách chybí čípky a sirupy na snižování horečky u dětí. A tak si rodiče pomáhají přes sociální sítě.

„Měla bych zájem, když nebudou nějak moc prošlé,“ píšou poptávky po lécích zoufalé matky. „Nám se víceméně podařilo sehnat zásoby z okolí, od jiných maminek,“ uvedla Lucie. Přestože sociální sítě a inzeráty jsou plné podobných vzkazů, ministr zdravotnictví Válek o přeprodávání léků na internetu neví: „O tom jsem neslyšel.“

Kupují i pro ostatní

„Pojedu na nákupy do Polska. Nabízím zakoupení Nurofenu,“ zní nabídka na internetovém portále s inzercí. Za hranice vyráží samy matky, a to i z dálky. „Maminky v Olomouci léky nemají, takže beru dalším čtyřem,“ uvedla žena, která právě v Polsku Nurofen pro děti sehnala. I za hranicemi však mají s dodávkami Nurofenu problém.

Například v lékárně v polské Gorzyci sirup nemají. Dokážou však zákazníkům nabídnout jiné alternativy. „Za Ibuprofen máme například Ibuprom, Ibufen a na bázi paracetamolu máme Apat pro děti Forte. To jsou náhrady se stejným složením, dávkování se nemění,“ uvedla polská lékárnice. Z alternativy jsou české maminky v Polsku nadšené. „Nurofen bohužel neměli, ale aspoň mám pro neteře jiný podobný sirup,“ uvedla za hranicemi nakupující Češka.

Problém hlásí i v USA

Potíže s dodávkami léků pro děti zaznamenávají i na Slovensku, ve Francii nebo USA. „Přímo v centru Paříže jsme navštívili celkem čtyři různé lékárny. Ptali jsme se na Nurofen pro děti nebo jiné jeho alternativy obsahující paracetamol. Ve třech lékárnách jsme nepochodili. Ve čtvrté měli dvě balení tohoto sirupu pro nejmenší děti. Koupit jsme ale mohli jen jedno,“ přiblížil situaci ve Francii reportér CNN Prima NEWS Daniel Konewka.

Lékárník stejně jako v Česku potvrdil, že s výpadky specifických léků pro děti mají velký problém. „Není to jednoduché. Musíte vyzkoušet několik lékáren,“ dodal muž s tím, že ani lékárníci netuší, jak potřebné léky jinak získat. Vedle toho v USA podle Davida Seelmana, majitele lékárny, výrobci nestíhají pokrýt poptávku. „Proto následně nejsou schopni dodávat léky velkoobchodníkům. Ti zase nejsou schopni posílat je do lékáren. Je z toho dominový efekt,“ podotkl.

Hlavním problémem v USA je obrovský nárůst virových onemocnění. Americké nemocnice jsou plné nejvíc od začátku pandemie koronaviru. Jen šest procent pacientů tam ale leží s covidem. Kromě dětských sirupů a antibiotik chybí v USA například i léky na ADHD. Výrobci proto pracují bez přestávky, aby poptávku naplnili.

Válek: Nurofen bude

V Česku se situaci s nedostatkem léků snaží řešit někteří lékárníci tak, že pro děti čípky na snížení horečky sami vyrábí. Jinde však už nyní mají problém s dodávkami surovin. „Bohužel, u dodavatelů nejsou momentálně dostupné ani suroviny, ze kterých by bylo možné dětské čípky s ibuprofenem nebo s paracetamolem v naší lékárně vyrobit,“ uvádí Fakultní nemocnice Ostrava.

Za výpadky podle ministerstva zdravotnictví může přerušená výroba účinných látek v Číně a Indii. Do Česka by ale podle resortu mělo brzy dorazit zhruba 300 tisíc balení Nurofenu pro děti. A první třetina ještě před Vánoci.

Tagy: