Někdo se zbláznil, nebo je to sabotáž. Flegr nechápe méně časté testování zdravotníků

Zdravotníci a pracovníci sociálních služeb se nemusí testovat

Pro zaměstnance platí od 17. ledna povinnost se kvůli omikronu dvakrát týdně testovat. Současně navíc začala platit vyhláška ministerstva zdravotnictví, která ulevuje pracovníkům sociálních služeb a zdravotníkům. Očkovaní se nemusí testovat vůbec a ostatní jen jednou týdně. Podle ministerstva stačí, že používají ochranné pomůcky. Fanouškem tohoto opatření není evoluční biolog Jaroslav Flegr. Podle něj jde o hazard s lidskými životy.

Od pondělí se bez ohledu na to, jestli jsou očkovaní, nebo neočkovaní musí povinně testovat všichni zaměstnanci ve firmách, a to dvakrát týdně. Žáci ve školách potom jedenkrát za týden. Naopak naočkovaní lidé pracující v sociálních službách a zdravotníci se nemusí testovat vůbec. „Zaměstnanci sociálních služeb se testují dlouhodobě, nosí důkladné ochranné pomůcky. Pracují v jiném režimu než ostatní zaměstnanci,“ vysvětlil důvody ministerstva zdravotnictví jeho mluvčí Ondřej Jakob.

„Mně to připadá, že se buď někdo zbláznil, nebo je to sabotáž. Myslím, že i to dvakrát týdně by bylo docela málo. I když jsou třeba pracovníci očkovaní, nebo prodělali v minulosti covid, tak nemoc na druhé přenést můžou,“ má ale jasno Jaroslav Flegr.

Evoluční biolog dodal, že mutaci omikron přenáší očkovaní i neočkovaní téměř stejně. „Rozdíly jsou velice mírné a nemá cenu kvůli tomu dělat nějaké výjimky,“ míní.

Sociální služby rozhodnutí kritizují

S resortem Vlastimila Válka nesouhlasí ani někteří poskytovatelé sociálních služeb. Třeba středisko v Praze 1 poskytuje terénní pečovatelskou službu zhruba pěti stovkám seniorů a testuje své zaměstnance dál dvakrát týdně. „Představa, že bychom ke klientovi pustili pečovatelku s pozitivním antigenním nebo PCR testem, je nepředstavitelná,“ přiblížila ředitelka Helena Čelišová.

„Mně se to popravdě moc nelíbí, takže my zůstáváme u pravidelného testování dvakrát v týdnu. V této době je jednou týdně opravdu málo,“ přidala se i ředitelka Denního a týdenního stacionáře Domovinka Bohumila Hajšmanová.

Naopak plzeňští záchranáři se řídí novým opatřením – testují jedenkrát týdně všechny neočkované zaměstnance. Těch je ale minimum. „Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje postupuje v souladu s nařízením ministerstva zdravotnictví o testování zaměstnanců zdravotních a sociálních služeb s platností od 17. ledna,“ potvrdila její mluvčí Mária Svobodová.

Dojde k dalším změnám?

„Protože jsme z terénu zaznamenávali zpětné vazby poskytovatelů sociálních služeb, že chtějí testovat dvakrát týdně a z hlediska nějaké preventivnosti i očkované zaměstnance, dohodli jsme se na jednání tripartity, že kdo bude chtít jet v režimu, který platí pro všechny firmy a zaměstnavatele, může, a tyto testy budou hrazeny,“ prozradil v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiří Horecký.

Podle ministerstva zdravotnictví by testování ve firmách, které se aktuálně musí provádět dvakrát v týdnu, mohlo skončit nejdřív na začátku února. Stejně tak i testování nenaočkovaných zdravotníků a zaměstnanců sociálních služeb.

Tagy:
testování CNN Prima NEWS Vlastimil Válek firmy zdravotníci Ministerstvo zdravotnictví sociální služby Praha koronavirus COVID-19 Jaroslav Flegr evoluční biolog antigenní testy PCR testy Ministerstvo zdravotnictví České republiky zdravotnický pracovník ochranná pomůcka Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky