Spím dost, ale probouzím se unavený. Co může stát za špatným spánkem?

Sice se vám daří spát denně sedm až osm hodin, ale přesto se ráno probouzíte unavení? Zřejmě se vám nedaří dodržovat jiné zásady potřebné ke kvalitnímu spánku. Dostatečný počet hodin totiž není všechno. Co všechno mnohdy brání dobrému odpočinku a jak to napravit? Tomu se věnovala analýza CNN.

Americká televizní stanice CNN uvádí, že je zcela běžné, když je člověk první okamžiky po probuzení de facto „mimo“. Tento stav může obyčejně trvat třeba 15 minut, někdy i 60, ale pak by měl odeznít. Horší je, když přetrvá i po několik hodin, popřípadě po celý den.

CNN uvádí celou řadu faktorů, které můžou vést ke špatné kvalitě spánku. Jako první je na ráně možná trochu překvapivá věc – únava. „Jsou různé věci, které způsobují únavu, ale ty zároveň nutně nemusí vést lidi k tomu, že jsou připravení ke spánku,“ vysvětluje lékařka Jennifer Martinová, která je prezidentkou Americké akademie spánkové medicíny.

Ta dále zmiňuje, že k takovému stavu mnohdy mohou vést chronické bolesti, problémy s metabolismem či třeba chudokrevnost. Pokud pravidelně pociťujete únavu, která ovšem nemá jasné opodstatnění, měli byste určitě zajít na lékařskou kontrolu. Podle dalšího experta Christophera Barnese může k lepšímu spánku přispět i třeba pokus jít spát buď o hodinu či dvě dříve, nebo naopak později, než je daný jedinec s problémovým spaním zvyklý.

Další důvod pro horší spánek, který ovšem nejspíše moc nepřekvapí, je sedavý způsob života, který je většinou typický pro lidi zaměstnané v kancelářích. Jejich organismus je mnohdy zvyklý vydávat za den jen velmi malé množství energie, tudíž se pak při dělání běžných činností mohou cítit unaveněji. Zde je doporučení jednoduché – zvýšit pohybovou aktivitu.

Psychické problémy či ponocování

Nedostatečný odpočinek způsobují i psychické problémy, jako jsou úzkost nebo deprese. Ty mohou mimo jiné velmi negativně ovlivnit čas, který člověk potřebuje k tomu, aby usnul. Lékaři v tomto případě určitě doporučují návštěvu specialisty, mnohdy lze daný stav zlepšit medikací.

Podle odborníků mají horší spánek také lidé, kteří chodí spát nepravidelně. Jde například o ty, kteří mají různé pracovní směny během týdne nebo využívají volný čas v noci k tomu, aby zůstali déle vzhůru. Christopher Barnes doporučuje ideálně neměnit zajetý čas, kdy chodíte spát, a když už je to třeba, tak jen lehce.

Dalším možným důvodem pak podle expertů může být i dehydratace během noci. Nedostatek tekutin mimo jiné způsobuje, že je člověk unavenější a trpí sníženou pozorností. Dobrou radou odborníků pro lepší spánek je pak udržovat místo, kde spíte, zejména v noci temné a ideálně mít ložnici vyloženě jen na spánek či pohlavní styk. Třeba práce z domova v posteli není úplně ideální, pokud daný člověk zažívá spánkové obtíže.

Problémem může být i jiný člověk či zvíře

Nekvalitní spánek může způsobovat i jiná osoba či dokonce zvíře. „Člověk nebo mazlíček, se kterým sdílíte postel, má velký dopad na váš spánek,“ vysvětluje pro CNN Martinová. Příkladem může být třeba chrápání či příliš mnoho pohybů během spánku. „Pokud váš partner v posteli chrápe, je nutné ho dostat ke spánkovému specialistovi a nechat ho vyšetřit na možnou spánkovou apnoe,“ zmiňuje dále lékařka.

Spánková apnoe je stav, kdy během spánku u člověka dojde k naprostému zastavení dýchání minimálně po dobu deseti vteřin. Takový člověk se může během noci probouzet klidně i stokrát za noc. Pochopitelně tak nemá šanci dostat se zpět do hlubokého spánku.

Tagy: