Ostravu zamořil silný zápach: V Odře plavou fekálie, pleny a další odpadky. Vše míří do Polska

Smrdutá Odra dělá v Ostravě problémy.

Smrdutá Odra dělá v Ostravě problémy

Zapáchající řeka Odra dělá v Ostravě problémy. Po povodních do ní tečou fekálie z celého města. V okolí řeky to tak pořádně smrdí a válejí se tam i nejrůznější odpadky. Na vině je nefunkční čistírna odpadních vod, kterou zatopila voda. Vedení čistírny vyzývá občany, aby do záchodu neházeli dětské pleny nebo nevylévali olej.

Procházky kolem řeky Odry jsou teď momentálně jen pro otrlé nebo pro ty, kteří ztratili čich. „Smrdí to pořádně, nedá se to,“ poznamenala pro CNN Prima NEWS jedna z občanek. „Je to hodně cítit, kór, když to teď bude vysychat,“ doplnil další.

ČTĚTE TAKÉ: Krysí žloutenka na severní Moravě: Hygienici zaznamenali další případ, na co si dát pozor?

Miroslav Segar má Odru za rohem, rybářské náčiní musí na nějakou dobu uklidit. „Na Odru teď vůbec nechodím, kluci ano, ale já ne,“ popsal pro CNN Prima NEWS obyvatel Ostravy–⁠⁠⁠⁠⁠⁠Antošovic Segar. Příčina zápachu je jasná. Čistírna odpadních vod se během povodní ocitla pod vodou. „Znamenalo to totální kolaps pro veškerou technologii, pro všechna elektrická zařízení,“ sdělil CNN Prima NEWS mediální zástupce Ostravských vodáren a kanalizací Jaromír Krišica.

Všechny splašky z třísettisícové Ostravy tak tečou do Odry a nejen ty. Lidé jsou schopni do záchodu vyhodit i dětské pleny, hygienické potřeby, oleje nebo různé chemikálie. Řeka Odra teď tak připomíná spíše stoku. Bude to stát hodně peněz a trvat několik dlouhých měsíců, než se čistírna opraví.

Pomoci by měl stát. „Zatím máme alokovány dvě miliardy korun. Jsme ochotni a připraveni, pokud bude tolik projektů, ještě navyšovat,“ řekl novinářům ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Nefunkční není totiž jen ostravská, ale i opavská čistírna a několik menších. „Předpokládáme, že někdy během listopadu by čistírna v Opavě mohla fungovat se vším všudy,“ konstatoval pro CNN Prima NEWS mluvčí Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava Marek Síbrt.

Do té doby ale poteče veškerý odpad do Polska. Tam se problémem zabývá generální inspekce životního prostředí. „Samozřejmě, že to bude mít vliv na životní prostředí, to je logické,“ poznamenal Hladík. Zvláště poté, co opadne velká voda, koncentrace splašek v Odře se totiž ještě zvýší.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chytly mě chmury. Dobrovolník shání přímotopy pro děti i školy, povodně jim zničily kotle

Tagy:
Polsko povodeň katastrofa Ostrava životní prostředí CNN Prima NEWS Petr Hladík Odra čistírna odpadních vod katastrofy, nehody a mimořádné události znečištění životního prostředí