Zrušením superhrubé mzdy jsme splnili bod programu, budeme prosazovat úspory, říká Skopeček

Jan Skopeček

K věci 23.11.2020

Splnili jsme jeden z hlavních bodů programu, budeme pečlivě prosazovat úspory, slíbil v pořadu K věci televize CNN Prima NEWS poslanec ODS a ekonom Jan Skopeček. Reagoval tak na „daňovou revoluci“, která se v Poslanecké sněmovně odehrála v noci za čtvrtka na pátek. Poslanci vládního hnutí ANO a opozičních ODS, SPD a Trikolóry provedli historické snížení daní a veřejné rozpočty tím připravili o 130 miliard korun.

Opozice nešetří kritikou, stejně jako ekonomové. Jde o nezodpovědný hazard s veřejnými penězi, nebo o potřebnou podporu zaměstnanců?

„Hysterické reakce jsem nečekal. Čekal bych je v době, kdy každoročně tato vláda schvalovala deficitní rozpočty v době hospodářského růstu, ale to jsem nezažil. A najednou, když se snižují po letech daně, tak je oheň na střeše, tomu nerozumím,“ uvedl Skopeček s tím, že čekal, že vláda bude kritizována za uplynulé roky, kdy navyšovala výdaje, a ne za to, že bude snižovat daně.

Schodek státního rozpočtu by mohl být příští rok až 450 miliard korun. I tak poslanci ODS zvedli ruku pro zákon, který ho může prohloubit o 130 miliard korun, aniž by měla přichystanou nebo schválenou kompenzaci tohoto výpadku. „O rozpočtu se bude hlasovat až za několik týdnů a my bezesporu přijdeme s řadou výdajových úspor,“ hájil stranu Skopeček.

Zajištěnou podporu dle jeho slov ODS nemá. „Doufám, že ti, kteří hlasovali pro snížení daní, tak budou stejně hlasovat i pro snížení výdajů,“ poznamenal ekonom.

Co je zodpovědného na tom, že ODS „pomohla“ zvýšit schodek o 130 miliard, aniž by si předtím zajistila schválení adekvátních úspor, ale Skopeček nebyl schopen říct. „Měli jsme zrušení superhrubé mzdy v programu, v Nečasově vládě jsme ho dokonce prosadili. Kdyby nepřišla vláda Bohuslava Sobotky a ministrem financí se nestal Andrej Babiš, kteří legislativu změnili, tak jsme dávno superhrubou mzdu neměli,“ popsal Skopeček.

Není záruka, že se úspory prosadí

„Nejsme vládní strana, nemáme v Poslanecké sněmovně většinu, takže nemůžeme garantovat, že bude ve Sněmovně většina pro úspory. S úsporami přijdeme. Nemohu za to, že není záruka, že se úspory prosadí. Ale to bychom nemohli v Poslanecké sněmovně dělat nic,“ upozornil.

Podle něj ODS splnila jeden z hlavních součástí svého volebního programu. „Necháme lidem více peněz v peněženkách, protože si myslíme, že s nimi zachází lépe a že to i ekonomice pomůže. V krizi se nemají daně zvyšovat, ale snižovat. Od roku 1993 máme historicky nejvyšší složenou daňovou kvótu. Myslím, že je čas na to část peněz lidem vrátit, ať ekonomice pomůžou, a budeme velmi pečlivě prosazovat úspory,“ slíbil poslanec ODS Skopeček.

Dodal, že zrušení superhrubé mzdy znovu jeho strana navrhla v tomto volebním období v Poslanecké sněmovně zhruba před dvěma lety, kdy hnutí ANO hlasovalo opětovně proti tomuto návrhu. „Skutečně si myslíme, že superhrubá mzda jako konstrukt není úplně ideální a chceme ji zrušit. A zároveň si myslíme, že problém veřejných financí není na příjmové straně rozpočtu, ale na straně výdajové,“ podotkl Skopeček.

„Když se podíváte, o kolik v posledních letech rostla příjmová strana státního rozpočtu, tak jen od roku 2013 do roku 2019 narostly příjmy státního rozpočtu o více jak 400 miliard korun. Kdyby vláda z této částky alespoň něco ušetřila, třeba čtvrtinu, tak se o tomto vůbec dnes nebavíme,“ poznamenal Skopeček.

Rozvolněná rozpočtová pravidla

Skopeček také uvedl, že by se mu líbila čistá jedna patnáctiprocentní sazba. „Zrušení superhrubé mzdy, byť s problémem, že tam je i sazba 23 procent pro ty nejbohatší, je pro mě skousnutelné, protože to sice není absolutně dokonalé a čisté, ale blíží se to k tomu, s čím jsme šli do voleb,“ byl přesvědčený Skopeček a dodal, že je rád, že z opozičních lavic ODS dokáže prosazovat svůj volební program.

Poslanci ve Sněmovně ale zároveň rozvolnili rozpočtová pravidla, jimiž se podle Skopečka jiná vláda řídit nemusí. „Navrhovali jsme při hlasování oddělit pozměňující návrh zrušení superhrubé mzdy a rozvolnění rozpočtových pravidel, to nám bohužel neprošlo. Poroto jsme byli nuceni hlasovat spolu s tím. Na straně druhé, tato vláda připravuje jeden ze svých posledních rozpočtů, pravděpodobně bude připravovat rozpočet i na další rok, ale schvalovat ho bude, doufám, jiná vláda. A pokud přijde odpovědnější vláda, a já doufám, že přijde spolu s ODS, tak se nebude rozvolněnými pravidly řídit. Přijme mnohem odpovědnější rozpočet. A konsolidace veřejných rozpočtů půjde rychleji,“ uzavřel ekonom a poslanec ODS Jan Skopeček.

Tagy: