Sport je třeba udržet. S krizí se lépe vyrovnáváme zdraví a v kondici, řekl Lukš

Zhoršující se situace ohledně koronaviru má vliv i na sport. Jsou české sportovní kluby kvůli pandemii před bankrotem? A bude se konečně řešit nedostatek sportovišť? Na tyto a další otázky odpovídal v pořadu 360° Pavlíny Wolfové místopředseda Národní sportovní agentury Ivo Lukš.

Počet diváků venkovních, sportovních a kulturních akcích byl omezen na dva tisíce lidí, na akcích uvnitř na tisíc sedících. Tato nová protikoronavirová opatření, která zatím mají platit dva týdny, vyvolala podle Lukše velkou nejistotu u organizátorů sportovních akcí, kteří museli měnit plány ze dne na den.

Extraliga mimo ohrožení

Nejvíce dopadají na nejsledovanější sporty, jako jsou fotbal či hokej. „Vlastně je to úbytek příjmů. Profesionální sport je založen na příjmech od diváků, od sponzorů, které v současné době klesají, což se projevuje na hospodaření klubů a zprostředkovaně to může mít dopad i na celé soutěže,“ řekl.

Velkou nervozitu zažívali hokejisté kvůli extralize, která nakonec bude pokračovat. Podle Lukše se předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička zúčastnil jednání s představiteli ledního hokeje a přislíbil jim pomoc.

Připravuje se model finanční podpory, která se pohybuje v řádech stamilionů korun. „Všichni zainteresovaní se snaží, aby se soutěže hrály, protože i z pohledu Národní sportovní agentury je potřeba sport udržet a nenechat ho zahynout. Všichni vidí, že s celou krizí se lépe vyrovnává zdravá populace v kondici,“ uvedl Lukš.

Národní sportovní agentura chce řešit nedostatek sportovišť

Do sportu měla přitéct miliardová covidová dotace, ze které již bylo rozděleno asi 150 milionů korun mezi 1 200 sportovních organizací. „Z té zbylé části nyní připravujeme právě třeba podporu pro kluby účastnící se soutěží v nejzasaženějších sportech,“ řekl Lukš.

Profesionální kluby by se také měly dočkat finančních kompenzací. „Z mého pohledu není úplně podstatné, zda podpora bude vázána na sedačku, nebo na činnost, na nějaké náklady. Důležité je, aby peníze přitekly a aby v opravdu krátké době klubům pomohly,“ dodal.

Milan Hnilička v pátek oznámil, že v příštím roce půjde do sportu 11,7 miliardy korun. „Určitě chceme podpořit investice do sportovní infrastruktury, to znamená, že významná část toho navýšení oproti loňsku, kdy šlo zhruba o osm miliard, bude určena na investice: hřiště, tělocvičny, sportovní haly, zimní stadiony, plavecké bazény,“ uvedl Lukš.

Podle něj je v Česku nedostatek sportovišť, takže není kde dělat nábory a kde děti cvičit. Proto agentura podpoří i malé sportovní kluby v například třítisícových obcích.


                    
Tagy: