Mohutná exploze na krymské základně. Rusko hlásí jedno úmrtí a sedm zraněných

Ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S na Ukrajině

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Média i svědci ohlásili obrovský výbuch na Krymu. Mělo se tak stát na ruské letecké základně Novofedorivka u města Saki, které leží zhruba 200 kilometrů od fronty. Podle tamní loutkové vlády si exploze vyžádala jednoho mrtvého z řad civilistů a sedm zraněných včetně dvou dětí. Ruská agentura RIA Novosti tvrdí, že byly Ruskem zastaveny tranzitní dodávky jižní větví ropovodu Družba do Maďarska, České republiky a na Slovensko.

Média i svědci ohlásili obrovský výbuch na západní straně poloostrova Krym, který od roku 2014 okupuje Ruská federace. K explozi mělo dojít na ruské letecké základně Novofedorivka u města Saki, které leží zhruba 200 kilometrů od fronty. Podle zveřejněných fotek z oblasti stoupá mohutný dým.

Ruské ministerstvo obrany nejdříve tvrdilo, že munice na letišti vybuchla bez přispění dalšího faktoru, přičemž prý nebyl nikdo zraněn ani zabit. Později však místní úřady ohlásily jednoho mrtvého z řad civilistů a sedm zraněných včetně dvou dětí. Příčiny dosud nejsou známé a spekulace o možném ukrajinském útoku zůstávají nepotvrzeny.

„Z videí je jasné, že došlo ke dvěma obrovským explozím v rozmezí jedné vteřiny. Ze satelitních záběrů je zřejmé, že explodovaly dvě budovy, které jsou od sebe vzdálené několik set metrů. Proto to s největší pravděpodobností nemohla být nehoda. Vše nasvědčuje tomu, že to byl cílený útok,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

Rusko ve válce proti Ukrajině přišlo o 70 až 80 tisíc zabitých a zraněných vojáků, uvedl náměstek amerického ministra obrany Colin Kahl. Ruská vojska vpadla na Ukrajinu před 166 dny a rozpoutala tak největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Ukrajinský generální štáb odhadl, že ukrajinské síly od začátku války zabily na 42 340 okupantů. Rusko již řadu měsíců žádné své ztráty neoznamuje.

Ruská agentura RIA Novosti tvrdí, že byly Ruskem zastaveny tranzitní dodávky jižní větví ropovodu Družba do Maďarska, České republiky a na Slovensko, protože ruská strana nemůže v rámci sankcí EU platit za tranzit. Podle sdělení se neuskutečnila platba od ruského provozovatele ropovodů Transněfť ukrajinskému provozovateli ropovodů Ukrtransnafta. Ukrajina tak ropu neposlala dál.

Spojené státy poskytnou ukrajinské vládě 4,5 miliardy dolarů (108,2 miliardy Kč), čímž celková podpora Washingtonu od únorové ruské invaze dosáhne 8,5 miliardy dolarů. Informovala o tom americká Agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID).

Tagy: