Srdcaři s odhodláním pomáhat a se značkou České kvality: Diakonie ve Vrchlabí

Diakonie ve Vrchlabí pomáhá téměř dvěma stům klientů.

MPO - Diakonie

Pomáhá lidem s různými formami zdravotního postižení, podává pomocnou ruku i rodinám bojujícím s nepřízní osudu a snaží se životy všech zúčastněných napravovat i tím, že jednotlivce i rodiny propojuje a dává jim možnost své příběhy navzájem sdílet. Diakonie ve Vrchlabí dlouhodobě pečuje o necelé dvě stovky klientů, mezi nimi jsou děti, dospělí i senioři. A svoji práci zdejší sociální pracovníci dělají více než dobře. Svědčí o tom značka České kvality, kterou jí letos na jaře udělilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Zařazení na prestižní seznam firem, které osvědčení mohou používat, poskytuje výhody, ale znamená i závazky, které musí společnosti dodržovat.

Pomoc vrchlabské Diakonie druhým zahrnuje pestrou škálu životních osudů. Pomáhají tu rodinám s dětmi, které se narodí s postižením, a tím i dětem samotným. Jiné doučují, dalším zajišťují lepší životní podmínky. Pomoci se tu dočkají i senioři či cizinci v nouzi.

Za svoji práci zdejší srdcaři (protože jak jinak nazvat lidi, kteří svůj čas a energii soustavně věnují druhým) dostali jedno z nejlepších možných ocenění, jaké naše společnost v současné chvíli umožňuje. Diakonie ve Vrchlabí, konkrétně středisko Světlo, se stalo jedním z držitelů osvědčení Česká kvalita. Konkrétně Značky kvality Prověřená veřejně prospěšná organizace.

Národní program Česká kvalita existuje pod vedením Ministerstva průmyslu a obchodu již více než dvacet let. Jeho garantem je vláda ČR, program je zároveň součástí Národní politiky kvality ČR. Hlavním úkolem je podpora osvědčených výrobků a služeb. Pomáhá zviditelnit vybrané, a především ověřené výrobce a dodavatele na trhu, kteří v současnosti nabízejí zákazníkům nepřeberné množství služeb a zboží. Tím přispívá ke spokojenosti zákazníků, kteří tak nekoupí „zajíce v pytli“.

Ocenění za zásluhy ověřené na lidech

Všichni si nejspíš umíme domyslet, jak velká dřina práce s potřebnými je. Ovšem skutečně vědět a znát, co takové poslání každý den obnáší, je něco jiného. Ti, kteří osvědčení Česká kvalita udělují, to vědí. A ten, komu ho udělí, proto musí splnit řadu náročných podmínek. „Značka kvality hledí na naši strategii, poslání a vizi. Dále ekonomiku, fundraising, také jak řídíme procesy. A nakonec i na transparentnost toho, co děláme vůči našim dárcům a donátorům, tedy vůči státu, dotacím, nadacím, a tak dále,“ vyjmenovává oblasti, v nichž Diakonie musela splnit přísné podmínky pro získání značky kvality, její ředitel Tomáš Hawel.

Značka kvality, udělovaná Ministerstvem průmyslu a obchodu, znamená zpětnou vazbu a ujištění, že svoji práci sociální pracovníci dělají správně a že je velmi platná.

„Dává organizaci hodnotu při komunikaci s dárci. Našly si nás firmy i z jiných částí Čech než jenom z Krkonoš a poskytly nám dar, protože se jim líbilo, že to, co děláme, děláme kvalitně. A jsme v síti organizací, kde společně sdílíme informace, vzděláváme se a máme podporu. Přijde mi důležité, že v tom nejsme sami,“ říká Tomáš Hawel.

A prezident Asociace veřejně prospěšných organizací s tvrzením Tomáše Hawla souhlasí. Současně ale dodává: „Žijeme v nepřehledné době, kdy stále více roste význam rčení důvěřuj, ale prověřuj. O to víc to platí v oblasti peněz, které dárci věnují na bohulibé účely veřejně prospěšným organizacím. Známá organizace z médií ještě nemusí být zárukou toho, že dar doputuje tam, kam má. Proto Asociace veřejně prospěšných organizací ČR nabízí možnost veřejně prospěšným organizacím nechat se prověřit nezávislým auditem celé organizace a získat značku Prověřená veřejně prospěšná organizace. Jsem rád, že jsme překročili hranici 30 organizací, které neváhají jít s kůží na trh a pustí si dovnitř nezávislého hodnotitele. To dělají pravidelně a my se pak můžeme dárcům zaručit, že spolehlivost a poctivost těchto organizací je na té nejvyšší úrovni. Když zklamou, je jim značka odebrána.”

Pomoc dětem hraje jednu z hlavních rolí

Děti s autismem, fyzickým postižením či opožděným vývojem jsou častými klienty. Hlavní náplní takové spolupráce je nejen správný rozvoj dítěte, ale také jeho zařazení do běžného života v nejvyšší možné míře a stejně tak rodičů a dalších pečujících osob. Ředitel Diakonie ve Vrchlabí vysvětluje, proč jsou speciální nácviky například v případě malých autistů tak nutné.

„Autistické děti mají problém vyjadřovat své potřeby, a když se dostanou do složité situace, jsou hodně emoční. My jim pomáháme tyhle věci zvládat, a díky tomu mohou nastoupit do školky, rodiče s nimi můžou jít do kavárny nebo na nákup.“

Zásadní roli v pomoci klientům hraje také terapeutická zahrada nedaleko dětského hřiště. Tady se podle ředitele nejen pěstuje zelenina a ovoce, ale pomáhají se bořit zažité stereotypy i předsudky. „Tím, že vytváříme prostor, kde se jak maminky s dětmi, tak lidé s postižením mohou potkávat, obrušují se obavy. Z těch lidí se stávají přátelé nebo minimálně známí, kteří se tady pravidelně zdraví a tráví spolu čas.“

Co o středisku Světlo řekli jiní:

„S Vámi jsem taková klidnější. Neztrácím tolik půdu pod nohama a věřím v dobrý konec. Syn je také rád, že se na vás můžeme obrátit, když se začneme ztrácet ve školních věcech.“
Zuzana, 51 let

„Děkujeme, že jste reagovali tak pružně a pomohli jste nám se o maminku postarat. Díky vám mohla strávit poslední dny života doma.“
syn klientky, 77 let

zdroj: Vrchlabi.Diakonie.cz

Klienti Diakonie patří do běžného společenství lidí

O příbězích, které se v Diakonii dnes a denně odehrávají, by podle zkušených profesionálů běžná populace měla vědět. Společnost totiž neutváří jednotvárné osudy lidí bez potíží. Ti, kteří se bez pomoci neobejdou, stejně jako ti, kteří o ně pečují, jsou součástí lidského světa. Na nezájem a minimum podpory doplácíme všichni. V největší míře pak ti nejzranitelnější –⁠ děti, senioři či postižení.

Pracovníci vrchlabské Diakonie řeší mimo jiné svízelné situace matek samoživitelek, které mohou čelit závislosti na alkoholu. „To, že maminka přestane požívat alkohol a začne se věnovat svým dětem, rodina se udrží a děti jsou schopny fungovat ve škole... Tohle je pro mě vždycky příběh, který se mnou hodně hýbe a dělá mi radost.“

Některé osudy jsou pohnutější, jiné méně. Ale všechny, které se ve vrchlabské Diakonii odehrají, mají kromě toho, že pomoc jim výrazně usnadní možnost nápravy, společné ještě jedno –⁠ chytí druhé za srdce. A jsou takové, které si i ostřílení sociální pracovníci pamatují celý život.

Značky kvality zařazené v Národním programu Česká kvalita

Více informací v rámci udílení osvědčení kvality v roce 2022 naleznete ZDE.

Tagy:
rodina Vrchlabí Česko sociální práce Českou kvalitu nenahradíš Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Diakonie Českobratrské církve evangelické