Stačí jediná chyba Rusů a přijde tvrdý trest. CNN ukázala, jak funguje tajná zbraň Ukrajinců

Reportér CNN Nick Paton Walsh navštívil speciální dronovou jednotku Ukrajinců

CNN s ukrajinskou jednotkou operátorů dronů

Ruská invaze na Ukrajinu trvá už přes dva roky. Ukrajinské síly se snaží proniknout za nepřátelské linie. K tomu jim nyní pomáhají speciální dronové jednotky. Reportér CNN Nick Paton Walsh se s jednou takovou setkal, aby zjistil, jak funguje. Tým ukrajinských vojáků vyčkává na každou chybu Rusů. Když nastane, přijde okamžitý trest.

Pendlují sem a tam. Každý týden jsou v jiném krytu. Operátoři bezpilotních letounů jsou už několik měsíců tajnou zbraní Ukrajiny. Každý den pátrají po Rusech, kteří udělají osudovou chybu — nechají se spatřit. Rusové se prý už skrývají lépe. Někdy to ale evidentně neplatí.

ČTĚTE TAKÉ: Z mladé baletky je nový postrach Ruska. Putin se mění ve vystrašeného diktátora, píše CNN

„Právě zahlédli ruského vojáka, který nesl nějaké potraviny, a vyšel ho přivítat pes. Takže je docela možné, že se tam další Rusové schovávají,“ popisuje Walsh dění na monitoru ukrajinských vojáků.

Pak přichází okamžitý úder. Operátoři nasměrují dron s výbušninami přímo na dům, který podle nich může Rusům sloužit nejen jako úkryt, ale také jako minometné hnízdo či sklad zbraní. Následují další a další exploze.

Osud okupantů je neznámý. „Nejsem si jistý, jestli jsou mrtví. Uvidíme,“ říká velitel jednotky Timur. Rusové totiž podle jeho zkušeností často vyčkávají zranění uvnitř budov, aby nepřilákali další drony.

Ale i Ukrajinci musí být stále ve střehu. Kromě rizika odhalení jejich pozic a následné ruské odvety si musí dávat pozor také na rušičky signálu. Kvůli nim přicházejí asi o čtvrtinu dronů. „To rušení nás ovlivňuje čím dál víc. Ale my se nevzdáme. Musíme se vykrucovat jako hadi, vymýšlet nové věci, experimentovat,“ popisuje Timur.

Celou reportáž CNN sledujte v úvodním videu tohoto článku.

Tagy: