Stále nové balíčky? Stanjura věští z koule, míní Nerudová. Matesová navrhla karanténu výdajů

Ekonomky Jana Matesová (vlevo) a Danuše Nerudová (vpravo)

360° 20.6.2023

Byť ekonomové disponují nástroji a simulačními modely, tak ministr Zbyněk Stanjura (ODS) věští z křišťálové koule. Nejprve představil konsolidační balíček, o dva týdny později pak další. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedla ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Její kolegyně a bývalá zástupkyně Česka při Světové bance Jana Matesová uvedla, že jednotlivé resorty nemohou své výdaje zmrazit, ale mohou je dát takzvaně do karantény.

„Vládě musím dát kredit za to, že skutečně dělá úsporná opatření. Nyní má válku, předchozí vláda měla covid. Za jeho doby však nějaký náznak větší konsolidace veřejných rozpočtů nepřišel. Přes to všechno mám ale pocit – byť ekonomové disponují nejrůznějšími nástroji, simulačními modely, které jsou k dispozici – že ministr Stanjura trochu větší z křišťálové koule,“ sdělila Nerudová.

Připomněla, že poté, co představil konsolidační balíček s 58 opatřeními, za čtrnáct dní uvedl další. „A to proto, že rozpočet nevycházel. Myslím, že by situaci velmi prospělo, kdyby rozpočtový proces začal být konečně trochu transparentnější. Skutečně jsme se začali řídit na základě dat a předpovědí, nikoliv na základě toho, že vlastně ad hoc hasíme provozní problém a neřešíme vůbec systém,“ pokračovala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: První balík opatření podle Pavla nebude stačit. Očekává přípravy druhého, možná i třetího

V pátek navíc přišlo překvapení v podobě vyšší dividendy z ČEZ pro stát o 11 miliard. „Myslím, že to jsou panické reakce. Možná si vláda úplně nepřipouštěla to, co si ekonomové připouští přinejmenším od února – že se rozpočet opravdu nevyvíjí dobře a že čím dřív stát něco udělá, tím je větší naděje, že se vrátí do plánovaného deficitu,“ podotkla Matesová.

Podle ní je nyní pozdě na to, aby vláda odkládala jednání o tom, jakým způsobem „se zaváží rozpočtové kapitoly jednotlivých ministerstev“. Jak již dříve uvedla ekonomka Helena Horská – když bude nejhůř, mají jednotlivé resorty okamžitě zmrazit své výdaje. To však podle Matesová „dost dobře není možné“.

„Zmrazit výdaje úplně nejde, ale jde kus rozpočtů jednotlivých kapitol dát do karantény – na to teď nesáhnete, zbytek se přeplánuje, přerozpočtuje, v každém resortu si najděte, kde můžete šetřit, a když náhodou se budou příjmy vyvíjet dobře, tak ke konci roku třeba ještě část vyčerpáte. A to by udělat šlo. U každého ministerstva je to něco jiného, co mohou. Některé resorty už řekly, že zredukují vozový park, další uvedla, ukončí nájmy,“ doplnila Matesová.

Tagy: