Pohřební klaun či pouštění lodiček. Obliba alternativních smutečních obřadů roste

Pohřeb může být veselý, třeba s pouštěním lodiček

Pohřeb může být veselý

České pohřby se mění. Stále více Čechů volí místo klasického obřadu v krematoriu alternativní způsob rozloučení. Ať už na louce, u vody, se sázením stromu za zemřelého nebo vypuštěním lodičky po řece. V nabídce je ale dokonce i služba takzvaného pohřebního klauna. Ten nemá za cíl dělat na pohřbu třeskutou legraci, nýbrž s pomocí pozůstalých vytvořit netradiční interaktivní představení.

Klasický pohřeb v krematoriu v Česku kraluje. Volí ho přes 90 procent lidí. A postup je téměř vždy stejný. Srocení příbuzných, smuteční řeč, zahrání oblíbených písní, cesta rakve na katafalku za oponu a následně do pece.

Jenže touhy části populace se mění a s nimi i nabídka. „V Česku je polovina pohřbů bez obřadu, v tom jsme světoví rekordmani. A myslím si, že každý člověk si zaslouží obřad,“ říká organizátor netradičních pohřbů Oleg Vojtíšek.

Nevšední obřady pak probíhají nejčastěji v parku nebo u vody, kde pozůstalí pouští po řece lodičky popsané vzpomínkami na zesnulého. Míst obřadů je ale daleko více. „Bývají to sportoviště, letecké kluby, rybáři, prostě místa, kde se člověk během života angažoval,“ popsal majitel litoměřické pohřební služby Petr Rambousek.

Jednou z hlavních aktivit netradičních pohřbů je sázení stromů za zesnulého. Z malé rostliny následně vyroste několik desítek metrů vysoký strom.

„Na pohřbu v krematoriu není nic špatného, ale když chce někdo něco netradičního, tak proč ne,“ řekl v anketě CNN Prima NEWS jeden z dotazovaných. „Je hezké, když za člověka vyroste strom a něco z něj ještě zbyde,“ řekla další dotazovaná.

Služba pohřebního klauna se podle Vojtíška využívala málo, ale v nabídce ji pořád mají.

Tagy:
strom řeka pohřeb kremace úmrtí krematorium Česko netradiční pohřeb pohřební klaun