Stanjura: Sháněli jsme peníze na dálnice a byly dvě možnosti. Lajdáctví, zuřila Schillerová

Zbyněk Stanjura a Alena Schillerová

Sněmovna začala projednávat zákon roku – návrh státního rozpočtu. Vláda ho předkládá se škrty na národních dotacích i úsporami

Stát si potřeboval půjčit na výstavbu dálnic a měli jsme dvě možnosti, buďto si vzít úvěr u EIB s úrokem 4,0 procenta, nebo vydat dluhopisy za 4,5 procenta, sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v reakci na kritiku opozice, podle které je půjčka od EIB pouze účetní trik. Podle exministryně Aleny Schillerové (ANO) vláda úvěrem od EIB pouze přenáší část plánovaného schodku státního rozpočtu do fondu dopravní infrastruktury, aby vypadal deficit státní kasy na rok 2024 opticky menší.

Sněmovna začala projednávat zákon roku, tedy návrh státního rozpočtu na rok 2024. Norma ve středu prošla prvním čtením. Vláda ji předložila se škrty v dotacích i úsporami a schodkem 252 miliard. Podle bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) ale schodek neodpovídá realitě a není v něm zohledněno minimálně 29 miliard. Vláda totiž podle ní mimo jiné počítá i s nejistými příjmy ve výši 19 miliard, vyplývajícími z dividend státních firem a zapojení se do práce 40 tisíc ukrajinských spoluobčanů.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda schválila státní rozpočet se schodkem 252 miliard korun. I při započtení úspor

Navíc Schillerová spatřuje nejasnosti i na výdajové straně: „Tam se opět objevil trik z roku 2023, tedy, že část deficitu se přenáší do státního fondu dopravní infrastruktury, údajně proto, že si od EIB půjčí na tento dluh výhodněji,“ uvedla s tím, že se mělo počkat, neboť úroky budou klesat. „Navíc si myslím, že jediným smyslem toho všeho je, aby ten deficit opticky byl jenom 252 miliard a ne více,“ dodala.

Ministr financí Stanjura se ale proti slovům opoziční političky ohradil a nazval je „lživými a proklamačními“, jelikož o dividendách rozhoduje v tomto případě stát. „A co se týče šesti miliard z daňových příjmů, tak nezávislý orgán, výbor pro rozpočtové prognózy, to posoudil a uznal, že je to realistické,“ dodal Stanjura a připomněl, že i celkový objem příjmů je kolem 1 940 miliard, a i kdyby šlo o těch 19 miliard, které Schillerová zmiňuje, jednalo by se stále pouze o jedno procento.

Jako ještě daleko úsměvnější ale zhodnotil ministr financí připomínky Schillerové k výdajové části: „My si potřebuje půjčit na dálnice a měli jsme dvě možnosti. Buď si půjčit za 4 procenta od Evropské investiční banky, nebo za 4,5 procenta formou dluhopisů. A paní Schillerová říká, že by byla pro druhou variantu, což asi každý uzná, že nedává smysl,“ sdělil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jako kdyby úřadovala socialistická vláda. Kalousek s Topolánkem mají pravdu, říkají komentátoři

Tagy: