Šťastný z Alzheimer Home: Kdo v Roztokách udělal chybu? Požární hlídka musí vědět o všech

Požár domova Alzheimer v Roztokách u Prahy.

Kdo při požáru v Roztokách udělat chybu v počtech?

Požár v domově pro lidi trpící Alzheimerovou chorobou v Roztokách u Prahy si vyžádal dvě oběti. Jak se ukázalo, informace, že by měli být všichni klienti zařízení evakuováni, byla mylná. Kdo udělal chybu v počtech? Předseda správní rady Alzheimer Home Boris Šťastný v pořadu 360° představil krizový plán, kterým se mají zaměstnanci i klienti v případě nečekané události řídit.

Požár v Domově Alzheimer otřásl Českem. Informace je o to tesklivější, když se ukázalo, že někdo udělal chybu v počtech. Záchranáři měli za to, že už jsou všichni klienti evakuováni, při dohašování ale hasiči objevili ještě tři lidi. Dva z nich po smrti.

Evakuační a krizový plán pro podobné situace má i Alzheimer Home. Ve vysílání CNN Prima NEWS ho představil šéf správní rady. „V krajích máme registrováno 28 zařízení s 2 800 lůžky. V každém z nich jsou poplachové požární směrnice, které doplňuje evakuační plán. Zaměstnanci musí být vyškolení, máme požární hlídku, která je na podobné situace trénovaná, ačkoliv na situaci v praxi není nikdo připraven. Často záleží na okolnostech,“ uvedl Šťastný.

Následně zmínil několik specifik, které takové zařízení má. „Tím prvním je prevence, kdy pracujeme s dezorientovanými klienty. Musí být zajištěno, aby se v budově nekouřilo ani nepracovalo s otevřeným ohněm. Druhým jsou dispozice budovy. Když se jedná o novější objekt, je vybaven evakuačními výtahy, požární signalizací, únikovými východy a tak dále. U těch starších je to komplikovanější. V Roztokách jsme viděli, že byly zakouřeny všechny vnitřní prostory. To je noční můra jak pro provozovatele, tak hasiče,“ vysvětlil.

Stále však zůstává otázkou, kdo došel k závěru, že jsou všichni klienti mimo budovu. „Neumím soudit, zda se jednalo o chybu člověka. Požární hlídky jsou v zařízení přítomny 24 hodin sedm dní v týdnu. Musí vědět o všech, tedy kolik lidí je na jakém oddělení. Když vyjde ven, tak se musí dopočítat stejného počtu. Centrální řízení mimo jiné může veliteli poskytnou on-line jmenovitý seznam osob na každém oddělení během chvíle,“ upřesnil, jak to chodí v jejich domovech.

Zároveň doplnil, že evakuace osob, které jsou dezorientované, nemocné a mnohdy v seniorském věku, je velmi komplikovaná. „Je nutné vědět, že nereagují stejně jako lidé v obchoďáku, kteří jdou k východu. Automaticky neutíkají, potřebují asistenci po celý den i noc. Proto musí zaměstnanci, kteří tam jsou, a pokud to jde, osoby co nejrychleji vyvést ven. Nejde je poslat samotné,“ uzavřel.

Tagy: