Zázrak při požáru v Roztokách: Žena přežila hodiny v hořícím pekle, hasiči nechápali

Požár domova Alzheimer v Roztokách u Prahy.

Tragický požár v Roztokách

Nedokážeme si to vysvětlit, je to zázrak. Tak mluví hasiči o ženě, která přežila pět hodin v hořícím alzheimer centru v Roztokách u Prahy. Dalším dvěma pacientům, kteří zůstali v budově uvězněni, už ovšem záchranáři pomoci nedokázali. K tragédii došlo ve středu večer, příčiny stále vyšetřují kriminalisté.

V alzheimer centru v Roztokách u Prahy, které ve středu večer zachvátil rozsáhlý požár, rekonstruovali dělníci plynovou kotelnu. Pro vyšetřovatele je to důležitá informace, prověřují, zda požár nemohly způsobit právě opravy v kotelně.

Při tragickém požáru zemřeli dva lidé a 55 jich utrpělo zranění. Podle  výpovědí svědků z místa ovšem hasiči zpočátku nevěděli o všech lidech, kteří se ocitli v plamenech.

„Počítání evakuovaných osob neprováděl žádný náš zaměstnanec, ale složky IZS. Podle mého názoru odvedli při zásahu vysoce profesionální práci. Pravdivost vaší informace nemohu potvrdit, nemám k tomu potřebné informace,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ředitel zdravotního centra Radek Žadník.

To potvrdil i svědek požáru, který pomáhal z hořícího domu vynášet pacienty. „Počítala to tam ta paní od nich, která řekla, že to je v pořádku,“ uvedl.

Jednu ženu pak hasiči objevili uvnitř budovy až po pěti hodinách. Ležela v nejvíc zasažené části, byla naživu a s hasiči komunikovala. Že dokázala přežít pět hodin v domě zasaženém plameny nechápou ani zkušení hasiči a mluví o zázraku. Jak je to možné, nyní zjišťuje vyšetřovací tým.

„Nedokážu si to vůbec vysvětlit, ale asi tam byly tak vhodné podmínky, že se tam dalo ideálně přežít. Když jsme se do toho prostoru dostali, bylo otevřené okno. Možná tam díky tomu byla nějaká výměna vzduchu,“ sdělil velitel zásahu Martin Legner. Ženě poté hasiči nasadili dýchací přístroj a ihned ji předali záchranářům před domem. Dvěma dalším klientům se však už nepodařilo pomoct, uvnitř domu zemřeli.

Tragédie značně poškodila budovu, v níž pobývali lidé s Alzheimerovou chorobou. Pomoc bude třeba nejen při rekonstrukci objektu, ale i u přeživších a v rodinách zesnulých. Dárcovská platforma Znesnáze21 založila sbírku, kde lidé mohou posílat finanční dary. Limit je prozatím stanoven na půl milionu. Pokud i vy chcete pomoci, můžete poslat částku v libovolné výši. Veškeré prostředky budou využity na obnovu zařízení a pomoc klientům či jejich rodinám.

Tagy: