Stát ke konci března hospodařil se schodkem 59,1 miliardy korun. Deficit meziročně klesl

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Jak hospodaří Česko?

Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci března deficitem ve výši 59,1 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku byl přitom schodek přes 125 miliard. Meziročně tak došlo ke zlepšení bilance o 66,1 miliardy. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva financí.

Za meziročním zlepšením salda o 66,1 miliardy korun stála podle ministerstva financí zejména specifika již ukončeného rozpočtového provizoria doprovázená nižším předfinancováním, menší restrikce související s průběhem epidemie a tomu odpovídající kompenzace ve srovnání s počátkem loňského roku, ale také o téměř 14 % vyšší daňové výnosy, uvedl úřad Zbyňka Stanjury.

„O 66 miliard korun lepší výsledek než loni touto dobou je třeba vnímat optikou rozpočtového provizoria a zhruba z jedné čtvrtiny lepším inkasem daní a pojistného, které odpovídá očekávanému plnění rozpočtu,“ uvedl šéf rezortu financí Zbyněk Stanjura v tiskovém prohlášení. Podle něho rozpočtové provizorium, které skončilo k 21. březnu, nevedlo k žádnému kolapsu. „Veškeré opoziční strašení bylo liché,“ dodal.

Válka celoroční bilanci zhorší

Stanjura současně upozornil, že v souvislosti s uprchlickou krizí je nutné počítat s dodatečnými výdaji na obranu a bezpečnost. „Realizujeme také konkrétní kroky pomoci domácnostem ohroženým rostoucími cenami hlavně energií. Tato pomoc ale musí zůstat adresná a směřovat těm skutečně potřebným,“ doplnil šéf státní kasy.

Jeho úřad pak upozornil, že „s ohledem na výše uvedené i na aktuální a budoucí důsledky invaze ruských vojsk na Ukrajině lze ve zbývající části roku očekávat v hospodaření státního rozpočtu spíše pesimističtější vývoj“.

Ke konci letošního února státní rozpočet vykázal schodek 45,3 miliardy korun. V lednu měla státní kasa ještě přebytek ve výši necelých čtyř miliard. Na celý letošní rok je schválený deficit státního rozpočtu ve výši 280 miliard korun. Ekonomové se ale shodují, že s ohledem na dopady války na Ukrajině bude pravděpodobně nutné rozpočet v průběhu roku upravovat, a to směrem k horší výsledné bilanci.

Tagy:
Ukrajina státní rozpočet schodek deficit státního rozpočtu Ministerstvo financí Zbyněk Stanjura státní kasa Ministerstvo financí České republiky ruská invaze na Ukrajinu