Dezinformace o Pavlovi válcovaly během voleb sítě. Měly statisíce zhlédnutí a tisíce sdílení

Stačilo několik desítek minut a falešná nahrávka s Petrem Pavlem se šířila mezi tisíce uživatelů, ukazuje analýza webu Demagog, která se zaměřila na šíření nepravdivých informací v průběhu prezidentských voleb. Autoři analýzy upozorňují, že při druhém kole se podobné dezinformace šířily v rekordním množství. Většina negativního obsahu mířila proti generálovi ve výslužbě.

Tři dny po konci prvního kola prezidentských voleb se začal na Facebooku šířit příspěvek s údajnými příspěvky z Twitteru Petra Pavla. Pavel podle nich chtěl poslat české vojáky do války na Ukrajině. Analýza pracovníků webu Demagog.cz následně ukázala, že tento hoax se během několika málo hodin raketově rozšířil a nasbíral téměř 11 tisíc sdílení a reakcí. Šířil se v mnoha verzích.

Sdílení nepravd v 2. kole voleb bylo nadprůměrné

  • Projekt Demagog.cz zveřejňuje analýzu nepravdivých příspěvků, které se v on-line prostoru šířily před 2. kolem prezidentských voleb.
  • Dezinformace a nepravdivé příspěvky zaznamenává projekt v období voleb pravidelně, nicméně 2. kolo prezidentských voleb bylo v počtu sdílení nepravd nadprůměrné.
  • Demagog je od května 2020 zapojen do sítě nezávislých fact-checkových partnerů, kteří pro společnost Facebook ověřují pravdivost vybraného facebookového a instagramového obsahu.

„Pokud jde o nepravdivý obsah na sociálních sítích během kampaně před druhým kolem, ten se téměř výhradně zaměřoval na Petra Pavla, nikoli na Andreje Babiše,“ přibližuje pro CNN Prima NEWS koordinátor projektu Petr Gongala.

A reálná čísla prý mohou být mnohem vyšší. „Hodně uživatelů příspěvek smaže potom, co ho ve spolupráci s Facebookem označíme za nepravdivý. Analýzu šíření jsme začali dělat z důvodu časového tlaku až několik dní po označení. Zároveň platí, že Facebook nám poskytuje jen omezené informace o tom, kolik uživatelů příspěvek vidělo,“ popisuje Gongala.

Analýza nebere v potaz ani jiné zdroje šíření. „Příspěvek se rozsáhle šířil také v řetězových e-mailech, na WhatsAppu a v Telegramových kanálech. Tam zpravidla nevidíme,“ doplňuje koordinátor projektu.

Uvěřitelná nahrávka

Šest dní před konáním druhého kola se pak na Facebooku začala šířit nahrávka, na které Petr Pavel vyzývá ke vstupu do války s Ruskem. Šlo však pouze o sestříhané a účelově spojené Pavlovy odpovědi. Jedním z těch, kteří jí uvěřili, byl i student Matyáš J. „Nahrávka vypadala dost reálně. Pouštěl jsem si ji několikrát a nezaznamenal jsem, že by byla sestřihaná nebo jakkoliv upravená,“ přiznává pro CNN Prima NEWS.

Že šlo o profesionální práci, připouští i tvůrci analýzy. „Tento typ manipulovaného videa jsme ve volbách viděli poprvé. Je vidět, že si s ním autor dal docela práci. Přestože je tam při bližším zkoumání znatelný střih a zvuk pak neodpovídá obrazu, není to vidět na první pohled. Jednoduše tak naletí i uživatel, který je jinak vůči on-line zprávám obezřetnější,“ popisuje nahrávku Gongala.

Z analýzy vyplývá, že nahrávka se poprvé sdílela 21. ledna v 16:57 na ruské platformě Telegram, v kanálu s názvem neČT24. O tři minuty později se rozšířila i na Facebooku. Toto video získalo podle dostupných údajů stovky tisíc zhlédnutí.

„Nahrávku na platformě Facebook jsme označili jako upravenou a dotčení uživatelé dostali automatické upozornění. Podobně, jako u smyšlené citace, i tady se nahrávka dále šířila WhatsAppem a řetězovými e-maily,“ dodává koordinátor projektu. Kdo za vznikem nahrávky stojí, se autorům zjistit nepodařilo.

Telegramový kanál neČT24 ovšem začal fungovat bezprostředně po uzavření oficiálního kanálu Sputnik, který provozovalo ruské státní médium. Následné verze zablokovaného kanálu Sputniku pak přímo vybízely své čtenáře, aby sledovali kanál neČT24. „Nemáme nástroje na to, abychom dokázali původ nahrávky dohledat, ale nepřímé indicie ukazují na ruskou zpravodajskou agenturu Sputnik,“ poukazuje na možné souvislosti Gongala.

Na závěr kampaně se pak začala šířit také falešná zpráva o úmrtí Petra Pavla. V upravené verzi měla pak generála postihnout srdeční příhoda. Tento útok na závěr kampaně odsoudil i Pavlův sok Andrej Babiš (ANO). „Opakovaně jsem vyzval lidi, aby se chovali slušně. Je potřeba, aby to vyšetřila policie a nechť už to skončí, protože je to katastrofa,“ prohlásil šéf ANO.

Tagy: