Statisícům Čechů končí fixace cen energií. Proč nemusí být letošní změna tragédií?

Nenechte účet za elektřinu, aby vás zruinoval. Začněte s energiemi spořit.

Stovky tisíc lidí čeká letos nepříjemná změna spojená se znatelným zdražením měsíčních záloh kvůli končící fixaci. Nové ceny jim mohou několikanásobně vzrůst. Dodavatelé energií nicméně uvádějí, že se stávající zákazníci nemusejí obávat. Po konci fixace totiž na ně bude čekat výhodnější nabídka, než kdyby zákazník přišel k novému dodavateli.

Letos se řadě domácností kvůli konci fixace razantně zvýší ceny. Měsíční zálohy totiž budou kopírovat ceny elektřiny nebo plynu z burzy, které byly nedávno nakoupeny. V pondělí stála 1 MWh okolo 496 eur, u zemního plynu pak přibližně 197 eur. Vláda Petra Fialy (ODS) sice zavedla strop pro energie, přesto lidé s končící fixací budou muset platit zvýšené měsíční zálohy.

Jedna z dodavatelských společností Pražská energetika pro CNN Prima NEWS uvedla, že konec fixace nemusí být hned spojen s obavami. „Zákazníci budou mít sice vyšší cenu než dosud, jsou ale v určité cenové výhodě. Dodavatelé energií na ně pohlížejí jako na své dlouhodobé zákazníky, které znají. Znají jejich tarif, spotřebu a spotřebitelské chování. Mají pro ně připraveny prolongační ceníky. Ty mají zpravidla nižší cenu než ceníky pro nově příchozí zákazníky,“ řekl mluvčí společnosti Karel Hanzelka.

Fixace už nejsou nabízeny

Společnost E.ON uvádí, že letos čeká konec fixace asi 100 tisíc klientů. Podobně jako Pražská energetika ani E.ON nenabízí zákazníkům delší fixace. Mohly by totiž v dlouhodobém horizontu být nevýhodné. „Energii bychom pro ně museli nakoupit na burzách za aktuálně nevýhodných podmínek. Klienti tak po konci fixace přecházejí na standardní produkty na dobu neurčitou,“ řekl pro CNN Prima NEWS mluvčí Roman Šperňák.

Většina zákazníků u společnosti ČEZ mají naplánovaný konec fixace až na rok 2023 a 2024. „Do konce letošního roku končí fixace zhruba 10 procentům zákazníků na elektřině. U plynu jde přibližně o 15 procent zákazníků,“ řekla mluvčí skupiny Alice Horáková.

ČEZ připomíná, že lidem se sice odpovídajícím způsobem zvýší zálohy, částka se ale stále odvíjí od spotřeby. Domácnosti u polostátní skupiny dokonce mohou získat slevu. „Jestliže zákazník začne šetřit a sníží svou spotřebu, tak mu ČEZ samozřejmě umožní zálohy snížit. Je to možné telefonátem na call centrum, návštěvou zákaznického centra nebo zadáním požadavku v aplikaci Můj ČEZ,“ řekla dále Horáková. Podle ní stačí ukázat po samoodečtu, že spotřeba například za tři měsíce klesla.

Konec fixace se netýká jen elektřiny, ale také zákazníků využívajících plyn. Společnost Pražská plynárenská hovoří asi o 10 procentech z nich. Nová nabídka se bude odvíjet od současné situace na trhu. „Cena bude samozřejmě vyšší, než měli v rámci oné fixace, pro kterou byla energie nakoupena v minulosti za zcela jiných podmínek,“ dodal mluvčí společnosti Miroslav Vránek.

Tagy: