Česko je pro NATO spolehlivý partner, zdůraznil šéf aliance. Od Pavla dostal Řád T.G.M

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken a premiér Petr Fiala (ODS) při neformální schůzce ministrů NATO (30. 5. 2024).

Blinken na Pražském hradě u prezidenta Pavla

Prezident Petr Pavel udělil generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergovi Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy. Česko je v NATO spolehlivý a velmi ceněný partner, řekl Stoltenberg po předchozí schůzce s premiérem Petrem Fialou (ODS). Ocenil, jakou práci ČR vykonala ve své muniční iniciativě pro Ukrajinu.

Śéf Severoatlantické aliance získal medaili za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie. „Stoltenberg se zásadním způsobem zasloužil o upevňování demokracie a stability ve střední a východní Evropě,“ řekl v prohlášení na úvod ceremoniálu vedoucí prezidentské kanceláře Milan Vašina. Řád TGM je vysokým státním vyznamenáním. Prezident ho uděluje nebo propůjčuje lidem, kteří se vynikajícím způsobem zasloužili o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv.

K TÉMATU: Zemědělci ustoupili od plánované demonstrace. Místo toho chtějí jednat s vládou

Ve čtvrtek se Stoltenberg setkal také s premiérem Petrem Fialou (ODS). Premiér ho ujistil, že Česko plní závazek dvou procent výdajů HDP na obranu a bude ho naplňovat i v dalších letech. Česko si je podle Fialy vědomo závazků ke kolektivní obraně. „Nebudeme to jen deklarovat, ale dělat konkrétní kroky,“ uvedl. Předseda vlády Stoltenberga informoval o české muniční iniciativě. Od června budou každý měsíc na Ukrajinu proudit desetitisíce kusů dělostřelecké munice, ujistil. První dodávky slíbil v příštích dnech.

Tajemník NATO označil Česko za spolehlivého a ceněného partnera v alianci. Připomněl, že plní závazek dávat dvě procenta HDP na obranu, ale i činnost českých vojáků v zahraničí a českou podporu Ukrajině.

„Českou muniční iniciativu vnímám jako velmi významnou. Je dobrá zpráva, že první dodávky přijdou velmi brzy a poté budou kontinuální,“ reagoval. Fialovi poděkoval za iniciativu i důležitou práci, kterou kvůli ní odvedl.

Zdůraznil také, že víceletý finanční závazek NATO vůči Ukrajině jí pomůže se bránit a současně bude signálem pro Moskvu, že se spojenci neunaví v pomoci. Spolu s tím poznamenal, že Ukrajina má právo se bránit, které zahrnuje i možnost útočit na legitimní vojenské cíle na ruském území.

Prezident přijal i amerického ministra zahraničí

Prezident Pavel také přijal na Hradě amerického ministra zahraničí Antony Blinkena. Šéf diplomacie USA je v Praze na jednání ministrů zahraničí členských zemí Severoatlantické aliance, přes den se sešel s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) či ministryní obrany Janou Černochovou (ODS).

Prezident s ministrem hovořili o přípravě červencového summitu Severoatlantické aliance (NATO) ve Washingtonu či o červnové mírové konferenci k Ukrajině ve Švýcarsku. „Ministr Blinken ocenil spojenectví Česka, poděkoval za české aktivity směrem k Ukrajině a za hodnoty a pozice, které v zahraniční politice zastáváme. V našem rozhovoru také zmínil krásu Prahy a zavzpomínal na rok 1994, kdy sem přicestoval s prezidentem (Billem) Clintonem,“ uvedl Pavel.

Putin se cítí po inauguraci silněji, řekl Lipavský

Český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský po jednání s Blinkenem prohlásil, že Rusko překročilo veškeré možné červené čáry a jedná bez jakýchkoli zábran. „Měli bychom začít tím, že konečně opustíme samoúčelnou západní rétoriku strachu z eskalace. Rusko překročilo veškeré možné červené čáry a jedná bez zábran. Po své inauguraci se Putin cítí silnější, pronesl ministr.

Aliance by se podle něj měla zaměřit na asertivnější strategii proti ruské agresi. Zopakoval, že Ukrajina musí mít možnost se bránit agresi i na ruském území. Vyzval také k mobilizaci zdrojů a zvýšení produkce v obranném průmyslu či k podpoře Ukrajiny v obraně jejího vzdušného prostoru.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Co jste udělal pro to, aby vás Putin poslechl? ptal se Vondra Macha

Tagy: