Češi chtějí jít bojovat za Ukrajinu, zákon jim to ale zakazuje. Žádají prezidenta

Armáda

Češi chtějí bojovat za Ukrajinu

Stovky Čechů by se rády přidaly k ukrajinské armádě, aby státu napadenému Ruskem pomohly vojensky přímo v místě konfliktu. Připojení k cizí armádě ale české zákony v tuto chvíli zakazují, a to pod hrozbou vězení. Povolit to však může prezident republiky. K plošné legalizaci by byla potřeba změna zákona.

Pan Josef má na Ukrajině dceru. Protože získal zkušenosti jako vojenský zdravotník, rád by pomáhal přímo na místě. O individuální povolení prý Hrad žádal už před několika dny. Odpovědi se zatím nedočkal. Čekat dál ale podle něj nejde.

„Odezva žádná. Samozřejmě chápu, že asi nejsem jediný, který na Hrad píše, nicméně to jsou věci, který by možná v tuto chvíli měly jít trochu přednostně. Je to prostě boj suverénního státu o jeho absolutní svrchovanost,“ řekl pan Josef.

Vláda zákon měnit nechce

K rychlému a plošnému umožnění toho, aby se Češi mohli do bojů po boku ukrajinské armády beztrestně připojit, by bylo zapotřebí novely zákona. Tu sice vláda nevylučuje, má ale prý i úskalí. „Mám malinko strach, že kdybychom šli změnou zákona v takto složité věci, že se nám může stát, že někteří občané naší země budou bojovat v mnoha jiných armádách, než v kterých bychom si představovali, aby bojovali,“ vysvětlil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Ať už se zavedou plošná opatření, nebo zůstanou jen ta individuální, podle armádního generála v záloze Jiřího Šedivého se Česko nemusí obávat toho, že by na něj bylo pohlíženo jako na stát, který se do války přímo zapojuje. „Samozřejmě se to dá zneužít různými výklady, ale v zásadě podle práva bojujete za konkrétní stát – v tomto případě za Ukrajinu, ne za Českou republiku,“ uvedl Šedivý.

Kopněme dacana do zadku

„To, co se děje na Ukrajině, je jenom předzvěst toho, co by mohlo pokračovat dál. Pokud dacana nekopnete do zadku tvrdě zpátky, bude jenom pokračovat. Historie není tak daleko a 70 let zpátky stejnou rétorikou začal Hitler,“ dodal pan Josef.

Cizince k zapojení do bojů vyzval o víkendu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Možnost Ukrajincům pomoci od té doby přijalo třeba Lotyšsko nebo Dánsko.

Tagy: