Střední školy přešly na distanční výuku. Nevyhovuje nám to, tvrdí studenti i učitelé

Střední škola

Na distanční výuku v pondělí přešly stovky středních škol

Na distanční výuku v pondělí přešly stovky středních škol v oblastech, které na covidovém semaforu svítí červeně a oranžově. Instituce zavřely všechny kraje s výjimkou Jihočeského, Olomouckého, Královéhradeckého a Libereckého. Nově od středy v libereckém okrese také přejdou k výuce studentů na dálku. Tento režim má prozatím platit dva týdny.

Patnáctiletý Matěj studuje první ročník hudebního gymnázia a osmnáctiletý Standa je v maturitním ročníku střední průmyslové školy dopravní. Oba se shodují, že by raději byli ve třídě mezi svými spolužáky, než doma u počítače.

Běžný den by Matěj začal o hodinu dřív než dnes a skončil o dvě později. Jenže hned první den, kdy začala platit povinná distanční výuka, s sebou přinesl komplikace. „Paní profesorka neodeslala kód na hodinu v Microsoft teams. Tak čekáme a uvidíme, co se bude dít. Pokud ta hodina nezačne do pěti minut, tak asi půjdu cvičit na klavír, nebo dělat nějaký úkol do školy,“ řekl Matěj.

Maturant Standa nevěří, že výuka z domova bude trvat jen avizované dva týdny. Zkouška z dospělosti se přitom rychle blíží. „Pak mě to omezí v tom, že ta maturita bude taky vypadat jinak. Mně to může samotnému určitě ovlivnit tu známku,“ sdělil maturant.

Gymnázia mají situaci složitější

Ne všechny školy v rizikových oblastech ale zely prázdnotou. Například v pražském Gymnáziu Nad Štolou od pondělí probíhají oba typy výuky. Dvě třetiny žáků se učí dálkově z domova, deset tříd gymnazistů nižších ročníků se učí klasicky ve třídách. „Když učitel učí prezenčně, tak se na tu distanční výuku musí připravit, musí zapnout počítač a vše si tam připravit. Takže jsme předělávali rozvrhy, aby stíhali přecházet z hodiny prezenční do té hodiny k počítači,“ uvedla ředitelka gymnázia Renata Schejbalová.

Na střední průmyslové škole na Smíchově se distanční výuka dotkne téměř 650 žáků. Ta tady začne až v úterý kvůli školení učitelů v jednotném systému vzdálené výuky.

V krajích, které zatím na semaforu svítí zeleně, zůstaly střední školy otevřené. Jsou ale bez hudební výuky a tělocvik mají venku. „Máme tady výhodu v našem umístění školy, že jsme poblíž lesoparku, kde se dá docela dobře pochodovat, chodit, procházet se. Je otázka, jak dlouho to bude ty děti bavit,“ řekl redaktorce CNN Prima NEWS učitel Miroslav Vaníček z Českých Budějovic.

Čtyři sta nakažených studentů za den

„Jsme tady opravdu velkými odpůrci toho, aby se školy zavíraly. My jsme si u nás na gymnáziu udělali takový rychlý průzkum a zjistili jsme, že 90 % rodičů podporuje, aby ty školy byly otevřené,“ dodal ředitel Gymnázia Česká v Budějovicích Antonín Sekyrka.

V pátek chce ministr zdravotnictví Roman Prymula oznámit další opatření proti šíření koronaviru. Ve hře je i uzavření druhých stupňů základních škol. Denně totiž v Česku přibyde podle Prymuly přes 400 nakažených studentů.

Tagy: