Odborář Středula chce kvůli Ukrajincům zakázat personální agentury. Ty se tvrdě ohradily

Josef Středula o zaměstnávání uprchlíků

Středula o zaměstnávání uprchlíků

Odborový předák Josef Středula vyzval po jednání tripartity k zákazu zprostředkovávání zaměstnání personálními agenturami, a to alespoň dočasnému. Ty podle něj zneužívají důvěry ukrajinských uprchlíků a nabízí jim práci v nelidských podmínkách. Samotní personalisté se ohradili a Středulovi vzkázali, že nepozná legální agenturu od podvodné.

Ukrajinci v Česku podle šéfa odborů Josefa Středuly musí čelit organizovaným podvodníkům. „Mafiáni nabízejí těm, kteří utíkají z Ukrajiny, následující typ nabídek: ‚Práce 6 dnů v týdnu, 12 až 14 hodin denně, za 120 korun na hodinu. A slibujeme vám tří- až desetileté pobytové vízum,‘“ popisuje předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Na jednání tripartity proto navrhl, aby vláda všem personálním agenturám alespoň na čas plošně zakázala fungovat. Agentury samotné se proti návrhu tvrdě ohrazují. „To, co on nazývá agenturami, nemá se skutečným agenturním zaměstnáváním vůbec nic společného. Jsou to podvodníci,“ hájí personalisty generální ředitelka společnosti ManpowerGroup Jaroslava Rezlerová.

„Určitě bychom se bránili. Pomáháme i našim klientům – firmám, jelikož pracovníkům z Ukrajiny zajišťujeme například veškerou potřebnou dokumentaci nebo koordinátora v ukrajinském jazyce. Pakliže by návrh prošel, firmy by o tuto pomoc přišly,“ vysvětluje tiskový mluvčí společnosti Randstad ČR Petr Douda.

Podvodníci uprchlíkům většinou nabízí práci na stavbách nebo v prádelnách. Zpravidla ne jako personalisté, ale přímo jako zaměstnavatelé, u kterých si firmy levnou pracovní sílu objednávají. Personální agentury přitom nemusí hledat Ukrajincům práci jenom třeba na stavbách. Mnoho z nich by se mohlo uplatnit například ve zdravotnictví. Podvodníci už by tak relativně brzy mohli narazit. „Myslím si že v dlouhodobém výhledu uvidíme, že se ti migranti přesunou do normálního zaměstnání. Ať už je to přímo u zaměstnavatelů, nebo u agentur,“ míní Rezlerová.

Vláda chce zatím spíš než restrikce volit lepší komunikaci se samotnými Ukrajinci. „Aby lidé, kteří přichází, věděli, že nepotřebují žádného zprostředkovatele. Nepotřebují nikoho, kdo s ním manipuluje, kdo z něj těží, kdo na něm parazituje. Ale že mají opravdu transparentní, volný přístup na pracovní trh,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Pomoci by v tom podle kabinetu měly i propracovanější jazykové mutace oficiálních stránek českých institucí.

Tagy: