Středula: Výpověď bez důvodu je návratem do 19. století. Každý si práci najde, řekl Zajíček

Josef Středula a Zdeněk Zajíček

Okamžitá výpověď bez udání důvodů je návratem do 19. století a časů roboty, prohlásil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Podle něj bude mít zaměstnavatel možnost vyhodit pracovníka pouze na základě osobní nelibosti. Prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček však podotkl, že vzhledem k nedostatku pracovních sil si zaměstnání „najde každý“.

Okamžitou výpověď bez udání důvodu by v zákoníku práce rád viděl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Ale s vysokým odstupným, tedy šest až osm měsíčních platů,“ zdůraznil v pořadu Co na to ministr s tím, že jde o výhodný nástroj pro obě strany.

K TÉMATU: Výpověď bez udání důvodu narazila u všech stran. Poškodí maminky a studenty, říká Schillerová

To se však Středulovi nelíbí. „Jedná se o jeden z největších nesmyslů, jaký se kdy někdo snažil prosadit. Považuji to za nástroj, který nás uvrhne do 19. století do časů roboty,“ pronesl v pořadu 360° odborový předák.

Zaměstnavatel tak podle něj bude moct rozhodnout o vyhazovu na základě nejasných důvodů. „Bude to podmíněno třeba tím, že se mu nezamlouvají názory pracovníka či jeho politická orientace. Něco takového trh práce nerozhýbe,“ nešetřil kritikou.

Středula rovněž podotkl, že současný zákoník práce disponuje dostatečnými nástroji k vyvázání smlouvy s lidmi, kteří jej v nějaké podobě porušují. V souvislosti s tím zmínil i dvouroční odstupné.

Podle Zajíčka by něco takového bylo přehnané. „Odstupné má mít charakter kompenzace po přechodné období, než si zaměstnanec najde jinou práci. V současné situaci, kdy pozorujeme nedostatek pracovních sil, jsem přesvědčený, že do navrhovaných šesti až osmi měsíců si je schopný najít zaměstnání každý, kdo pracovat chce,“ pronesl.

Dodal, že takto nastavená doba přichází v úvahu i v situaci, kdy člověk potřebuje například absolvovat rekvalifikační kurzy. „Tuzemský pracovní trh by uvítal více opatření, aby byl flexibilnější. Usilujeme rovněž o aktivování českých pracovníků, kteří by v první řadě dostávali nabídky na lépe kvalifikovanou, a tudíž lépe placenou práci,“ shrnul šéf Hospodářské komory.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Green Deal má být ambicióznější, tvrdí Nejedlová. Je to slepá ulička, ničí průmysl, oponoval Gregor

Tagy: