Přestřelka na letišti v Kábulu: Neznámí útočníci napadli americké a německé vojáky

Pondělní přestřelka u severní brány kábulského letiště si vyžádala jedno úmrtí. Zemřel afghánský strážce a tři další lidé byli zraněni. Informovalo o tom německé ministerstvo obrany. Na letišti panuje chaos, protože se mnoho lidí snaží dostat ze země kvůli radikálnímu hnutí Tálibán.

Podle zprávy spolkové obrany Německa začali na Afghánce a americké a německé vojáky střílet neznámí útočníci. Nikdo z Němců nebyl zraněn.

Nejde z daleka o první úmrtí na kábulském letišti za poslední dny. Podle britského ministerstva obrany tam jen za neděli zemřelo sedm afghánských civilistů. Za jakých okolností, zatím není jasné.

Střelba totiž není jediným faktorem, který ohrožuje život lidí přítomných na letišti. Mnoho Afghánců zemřelo mimo jiné v souvislosti s chaotickými tlačenicemi. Někteří lidé jsou dokonce tak zoufalí, že se snaží dostat na trup už odlétajících letadel.

Agentura AP popsala, že americké vojenské stroje, které evakuaci především zajišťují, kvůli obavám z možné střelby přistávají v Kábulu po prudkém klesání.

Také po startu letadla co nejrychleji nabírají výšku a mnohá vypouštějí světlice, které mají zmást případné střely naváděné teplem.

Strach z nového režimu

Tálibán získal definitivně kontrolu nad Afghánistánem 15. srpna, když obsadil hlavní město Kábul.  Afghánci, především vojáci a bývalí spolupracovníci americké, ale i dalších armád, se obávají, že se jim Tálibán za jejich skutky bude krutě mstít. Ženy mají zase obavy ze znásilnění.

Mnoho lidí se odmítá vrátit do režimu, který Tálibán nastolil, když území ovládal mezi roky 1996 až 2001. Tehdy v zemi zavedl totalitní stát založený na radikální verzi islámského práva šaría a vrátil se ke středověkým praktikám v podobě bičování, kamenování, utínání končetin a veřejných poprav.

Byla zakázána hudba, televize, sportovní zápasy, muži se nesměli holit, ženy musely být na veřejnosti zcela zahalené, nesměly chodit samy a nesměly pracovat.

Jeden z mluvčích hnutí však v před týdnem oznámil, že se Tálibán nikomu mstít nehodlá a ani nechce nastolit režim, který v Afghánistánu panoval, když se hnutí poprvé chopilo moci. Tato tvrzení jsou však přijímána s nemalou dávkou skepse.

Tagy: