Studenti žádají změnu maturit. Do škol se nevrátí dřív než koncem ledna

Střední škola

Maturanti stále netuší, jak budou zkoušky vypadat

Žáci devátých ročníků, maturanti nebo studenti čtvrtých ročníků šestiletých konzervatoří by se mohli podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) k nějaké formě prezenční výuky vrátit nejdříve od 25. ledna, pokud to vývoj epidemie koronaviru umožní. Blatný to řekl novinářům po jednání se zástupci ministerstva školství. Maturanti přitom stále netuší, jak budou zkoušky dospělosti letos vypadat.

Blatný uvedl, že v následujícím týdnu se bude zjišťovat, zda se situace zlepší v důsledku přijatých opatření, nebo je bude nutné zpřísnit. „My bychom chtěli tuto informaci mít zhruba do 18. ledna, abychom mohli dopředu dát vědět pedagogům, aby to všechno během týdne mohli připravit,“ prohlásil ministr.

Vláda ve čtvrtek kvůli epidemii covidu rozhodla o prodloužení omezení provozu škol do 22. ledna. Do lavic budou moci nadále usedat jen žáci prvních a druhých tříd či děti ze speciálních a mateřských škol. Žáci devátého ročníku nebo maturanti se stejně jako ostatní budou dál vzdělávat distančně. Nově vláda umožnila individuální konzultace na vysokých školách nebo některé zkoušky na vysokých či vyšších odborných školách.

Školy v současnosti fungují podle nejvyššího, pátého stupně systému PES, ve kterém jsou otevřeny jen první a druhé třídy, speciální a mateřské školy. Ostatní žáci šli do škol naposledy před Vánocemi. Od pondělí 21. prosince měli kvůli zhoršující se epidemické situaci prodloužené vánoční prázdniny a 23. prosince vláda rozhodla, že po nich pro většinu začne výuka na dálku.

Změní se pro letošek maturity?

Někteří studenti přitom bojují za to, aby byly letošní maturity jiné. Mohly by se podle nich konat bez ústní zkoušky, nebo dokonce vůbec ne. Středoškolákům totiž chybí osobní zkušenosti z hodin a mají strach, že by zkoušku dospělosti na jaře nezvládli. Zatím přitom nemají o maturitách z ministerstva školství žádné zprávy.

„Učitel se nemůže žákům věnovat tak intenzivně, nemá na ně moc času. (Už loni) se cítili opravdu nejistě, když měli mluvit v cizím jazyce před učitelem, na denní bázi ho neprocvičovali,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Viktor René Schilke ze Středoškolské unie. Nejhůř jsou na tom ale s praktickými předměty, chyběli totiž na dílnách, v laboratořích i firmách, kam chodí na praxe.

„Maturantům by se měly aspoň dát dvě jasné varianty. Buď to bude takto, v klasickém režimu, nebo dochází k nějaké úlevě,“ prohlásil předseda STAN a učitel Vít Rakušan.

Plaga se s maturanty radí na Instagramu

Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) by se měli studenti do škol určitě vrátit ještě před maturitou. „I kdyby to měla být forma skupinových konzultací,“ doplnil. Na Instagramu se pak ministr ptá maturantů, jak by si zkoušky představovali. Podle Schilkeho ale ministerstvo často přichází se změnami na poslední chvíli, navíc jde podle něj o poloviční návrhy.

Ústní část maturitní zkoušky už letos zrušili třeba v Polsku. Na Slovensku zase nebudou studenti skládat didaktické testy. A Velká Británie zrušila maturitní zkoušky pro letošek úplně.

Tagy: