Sušení prádla nebo vytápění bazénu. Krypta ukazuje, jak jsou těžaři bitcoinu kreativní

Snímek z pořadu Krypta, z kuchyně

BYZNYS (21)

Kryptoměnová těžba – to nejsou krumpáče a lopaty, ale nablýskaná datacentra za miliony korun. Kvůli velké energetické spotřebě těžebních strojů se těžaři snaží šetřit, kde se dá. Pomocí zbytkového tepla si tak někteří z nich suší ovoce nebo vytápějí vodu v bazénu. O energetické náročnosti bitcoinu se v Kryptě rozmluvil ekonom Lukáš Kovanda. Pořad můžete sledovat každý týden ve čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS.

Běžný smrtelník už se k těžbě bitcoinu dostává jen těžko. Už dávno nejde těžit na mobilu nebo počítači. Respektive se to vůbec nevyplatí. Bitcoinoví těžaři využívají speciální stroje za statisíce, které se nazývají ASIC minery.

A jelikož je těžba bitcoinu drahý byznys, těžaři se snaží logicky ušetřit. Často proto využívají levnou, ekologickou a zbytkovou energii. S těžbou kryptoměn je také spojeno vysoké zbytkové teplo, které speciální stroje vytvářejí. Také s ním se dá ale kreativně pracovat.

Zbytkové teplo může totiž zahřát klidně i celé budovy, chalupy anebo obří klášter. Někteří těžaři pak teplo využívají místo bojleru nebo těžebními stroji ohřívají vodu v bazénu. „Současná ekonomická situace bude lidi motivovat k podobným řešením,“ myslí si ekonom Lukáš Kovanda. Ten v pořadu Krypta mluvil o tom, jak moc je oprávněná kritika energetické náročnosti bitcoinu.

O pořadu Krypta

Kryptoměny patří mezi nejrizikovější investice, které definuje vysoká volatilita. Pořad Krypta má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou zvýšit povědomí o bitcoinu a dalších digitálních mincích, které jsou dlouhá léta spojeny s řadou kontroverzí a mýtů.

Jde o první audiovizuální pořad o kryptoměnách v Česku, se kterým přichází velké médium. K 1. září roku 2022 odstartovala už druhá řada tohoto projektu.

Pořad Krypta sledujte každý čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS nebo na webu cnn.iprima.cz, kde najdete odvysílané díly také ze záznamu.

Tagy:
ovoce teplo energie ekologie prádlo těžba Lukáš Kovanda pořady CNN Prima NEWS Bitcoin kryptoměna topení kryptoměny těžba kryptoměn Krypta krypta plavecký bazén