Skandál a selhání krizové komunikace. Svědek útoku v Praze kritizoval nedostatečnou prevenci

Lidé za zemřelé z Filozofické fakulty UK zapálili tisíce svíček.

Pedagog David Vichnar, který se během střelby nacházel v budově Filozofické fakulty, sepsal „desatero“, jak se při útocích chovat. Doufá, že by někomu mohlo pomoci. Zároveň popsal dramatické momenty z půdy školy a zkritizoval krizovou komunikaci záchranných složek.

Vichnar vyučuje na Ústavu anglofonních literatur a kultur a i on se musí smířit se skutečností, že blízko něj probíhala jedna z největších masových vražd našich novodobých dějin. „Ne snad, že by mi zcela náhodná a ještě ‚šťastná‘ účast při čtvrtečním masakru na FF UK dávala k čemukoli oprávnění, nicméně potřeboval jsem se z dojmů/traumat/myšlenek vypsat v následujícím ‚desateru‘ bodů –⁠ s omluvou za občas školometské rady a v naději, že pomůžou,“ začíná svůj příspěvek na sociální síti Facebook.

ČTĚTE TAKÉ: Noční můra bezpečnostního sboru, řekl o vrahovi Vondrášek. Zmínil zásadní indicii v případu

První z bodů, které pedagog zmiňuje, se týká situace, že se nacházíte na místě, kde k útoku dochází. „Uvěřte tomu, co se děje. Čím dříve tomu uvěříte a začnete se podle toho chovat, tím větší máte šanci to přežít,“ radí.

Pokud pak máte „štěstí“ a vrahovi se nepřipletete do cesty, měli byste vědět, že to zvládnete. „Nebojte se. Adrenalinový příval a první signální soustava vás už na nohou udrží a nedovolí, abyste se zhroutili,“ píše Vichnar a dodává, že třasy, úzkosti a neovladatelný pláč přijdou až později.

Po incidentu byste se měli o prodělaném traumatu naučit mluvit. „Nejdřív vám z toho bude hůř, až pak líp,“ uvádí pedagog a doporučuje publiku s přeživšími komunikovat. „Víte-li o přímo či nepřímo zasažených, ozvěte se jim. Rádi od vás uslyší i jen s ‚jsi celá/ý?‘ a ne, nebudete je tím obtěžovat. Tváří v tvář absolutnímu zlu je dobré vědět, že v lidech vyvolává to lepší v nich,“ připomíná.

Další rady se týkají médií a jejich přístupu k celé události: „Zveřejňovat ještě za aktivní střelby obrázky studentů schovávajících se na římsách, není zpravodajství. Tento hyenistický clickbait není ničím než (vý)zradou úkrytu obětí a svým způsobem instruktáží pro vraha, kde je najít.“ Média by také prý měla potlačit přirozenou morbidní zvědavost a nevěnovat se osobě „zbabělého vraždícího šílence“, neboť on zasluhuje zapomnění, nikoliv paměť.

Vichnar také v jednom z bodů upozorňuje na selhání systému, které umožnilo „mladému nedozrálému jedinci“ nakoupit si takové množství zbraní bez jakéhokoliv podezření. „A pokud šílený vrah ani neabsolvoval psychotesty, je to skandál, za který bude nutno vyvodit zodpovědnost. Pokud absolvoval a prošel jimi, je očividně co zlepšovat,“ dodává.

Pomoc zasaženým střelbou v Praze

Organizace In Iustitia spustila krizovou linku pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636. Do obsluhy tísňové linky na pomoc potřebným jsou zapojeni také krizoví interventi z Českého červeného kříže. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 974 823 158. Obrátit se můžete také na kterékoliv vzniklé linky pomociNa pomoc zasaženým střelbou vzniklo také několik sbírek.

Vichnar také vzdává hold policistům, kteří na místě zasahovali: „Vzdávejme díky statečným mužům a ženám v helmách a uniformách, kteří nasazovali vlastní životy, aby co nejvíc ochránili co nejvíc z těch našich. Těm patří náš neskonalý vděk a úcta.“

Nicméně také upozorňuje na jednání policejních složek předtím, než k útoku došlo. „Pokud se od zhruba 12:45 ví, že má šílený otcovrah s arzenálem zbraní (a shodou okolností student FF UK) namířeno do Prahy, údajně proto, aby tam ‚spáchal sebevraždu‘ (tu snad lze provést i na místě činu v Hostouni), je bohužel nutno konstatovat, že selhala minimálně krizová komunikace ze strany záchranných složek,“ konstatuje a poznamenává, že nerozumí tomu, proč nebylo vysláno „varovné echo“ i do budovy na Palachově náměstí.

S tím ovšem nesouhlasí bývalá kriminalistka Jiřina Hofmanová. „Jsem přesvědčena, že jestli pachatel zjistil, že v Celetné je nějaká aktivita policie, mohl navštívit jakoukoliv jinou budovu s více osobami. Z hlediska krátkosti času mezi informací a prvotním výstřelem podle mě policie nemohla reagovat lépe,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle Vichnarových slov se snad ještě dočkáme odpovědí, vyvození zodpovědnosti, a hlavně poučení do budoucna. „Nyní je však čas truchlení, které má v ozdravném procesu nezastupitelné místo. Pomáhejme těm, kterým ještě pomoct jde, u těch, kde to už nejde, pomáhejme pozůstalým. Zajímejme se o nebohé oběti, které se prostě ocitly v nesprávnou chvíli na nesprávném místě a zahynuly jen proto, že právě dělaly to, co milují, čím jsou přínosem této společnosti, byť ta je za to neumí tak úplně docenit,“ apeluje.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zmatek, strach a bezmoc, popisují svědci z blízkého okolí fakulty. Chválí jednání policie

Tagy:
útok krimi desatero přežití Filozofická fakulta Univerzity Karlovy masová vražda střelba David Vichnar