Světu vládne italská kuchyně. Jak se umístila česká svíčková v prestižním žebříčku chutí?

Milovníci jídla ze všech koutů světa rozhodli o nejlepší tradiční kuchyni. V hlasování kritiků i široké veřejnosti na webu Taste Atlas nejvíce zabodovala Itálie se svými ikonickými pokrmy, pozadu nezůstalo ani Řecko či Španělsko. Ocenění za nejlepší pokrm si zase odnesli Japonci. Ani Česká republika si nevedla špatně, probojovala se v obou kategoriích do nejlepší třicítky. Na čem si gurmáni pochutnávali nejvíce a jak si vedla pečená kachna se zelím či svíčková na smetaně?

V kategorii nejpopulárnější světové kuchyně kritici i návštěvníci webu Taste Atlas hodnotili kulinářský um jednotlivých zemí podle ingrediencí, pokrmů i nápojů. Zde jednoznačně vládne Itálie, jedlíci mezi ikonické pokrmy jmenovali více než dva tisíce různých položek, od parmezánu po toskánskou sušenou šunku či houbové risotto. Italové se rovněž mohou chlubit největším počtem restaurací v kategorii doporučených tradičních podniků.

Stříbro bere řecká kuchyně, která se do předních pozic dostala především díky extra panenskému olivovému oleji, pistáciím či sýrovému předkrmu sanagaki a salátu dakos. Třetí místo obhájili Španělé se svými vysoce kvalitními iberskými šunkami, ovčím sýrem manchego nebo grilovanými sardinkami espetos.

Čtvrtou příčku obsadila japonská kuchyně. Jedlíci z celého světa si nejvíce pochutnávali na ikuře (tj. červený kaviár z lososa), perfektně mramorovaném japonském hovězím a rámen polévkách. Do nejlepší pětice se dostala také Indie s kořenící směsí garam masálou, přepuštěným máslem ghí nebo plochým kvasnicovým chlebem naan.

Špatně si nevedla ani česká kulinářská stopa, skončila na 27. místě ze 100. Gurmáni nejčastěji hlasovali pro tradiční pražskou šunku, špekáčky, valašské frgály či olomoucké tvarůžky, které ale sami Češi mnohdy nemůžou vystát. V hlasování nicméně přeskočili i světově populární thajskou kuchyni. Z restaurací milovníci jídla zmiňují například Café Imperial, podnik U Kroka nebo V Zátiší.

Pečená kachna zabodovala, svíčková méně

Králem tradičních pokrmů se podle návštěvníků webu Taste Atlas stala – poněkud překvapivě – japonská varianta kari. Populární jídlo se do říše vycházejícího slunce dostalo díky britským obchodníkům před více necelými 200 lety, od té doby si ho Japonci upravili k obrazu svému. Oproti indickým kari pokrmům je o něco sladší a tmavší, nejčastěji se podává s rýží, obalovaným vepřovým řízkem tonkacu v panko strouhance a nakládaným zázvorem.

Na druhém místě se umístila brazilská picanha, v českém prostředí známá spíše jako květová špička. Jde o maso z horní části hovězí kýty s charakteristickou tukovou vrstvou na povrchu. Kulinářský bronz si odnesl portugalský předkrm amêijoas à Bulhão Pato, pojmenovaný podle básníka Raimunda Antónia de Bulhão Pato z 19. století. V praxi jde o mušle s aromatickou omáčkou z olivového oleje, česneku, citrónové šťávy a bílého vína.

Další příčky si vybojovala Čína. Na čtvrtém místě v hlasování se umístily populární polévkové knedlíčky tchang-pao, které se připravují v páře. Uvnitř uzavřené kapsy z hladkého těsta se zpravidla schovává vepřové či krabí maso se silným vývarem. Hned za tchang-pao se umístily další knedlíčky zvané kuo-tchie. Ty můžou Češi znát pod zpopularizovaným japonským jménem gjóza. Knedlíčky plněné vepřovým masem a zeleninou se připravují specifickou technikou – nejprve se spodní část pokrmu smaží, poté se pánev zalije vodou a přikryje, aby se zbytek kapsičky zapařil.

A jak si vedly české pokrmy? Do nejlepší třicítky se nakonec dostala česká pečená kachna s knedlíky a červeným zelím. Konkrétně si obhájila 26. místo ze 100. Své umístění v prestižním gastrožebříčku si rovněž ubránila tradiční svíčková s hutnou smetanovou omáčkou, houskovými knedlíky a brusinkami, a to na 86. příčce.

České podniky ve výběru nejsou

Ve výčtu nejlepších tradičních restaurací, které se roky opakovaně objevují v doporučení renomovaných průvodců, kritiků i široké veřejnosti na Googlu, vévodí především italské, španělské a americké podniky. Ostudu nedělají ani japonské suši bary či francouzské hospůdky.

Česká republika v tomto žebříčku žádné zastoupení nemá, stejně dopadlo také například Slovensko či Polsko. V seznamu se ale naopak objevilo hned několik desítek cenami ověnčených rakouských či německých restaurací.

Tagy: