Švihlíková: Stíhačky jsou vládě milejší než sociální dialog. Obranu šidíme, míní Matesová

Ekonomky Ilona Švihlíková a Jana Matesová

Co na to vaše peněženka 20.8.2024

Vláda dává najevo, že jsou jí milejší stíhačky než sociální dialog, uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS ekonomka Ilona Švihlíková. Současně podotkla, že zbrojní výdaje jsou nadměrné a neproduktivní. Další ekonomka Jana Matesová jí však oponovala s tím, že základem bezpečnosti je odstrašení možných protivníků, které stojí mnoho peněz. Podle ní přitom Česko od vstupu do NATO svou obranu podceňuje.

Skokové navýšení prostředků na obranu vnímá Švihlíková jako problematické. „Zbrojní výdaje považuji za nadměrné a neproduktivní. Tyto položky bych škrtala mezi prvními,“ poznamenala v pořadu Co na to vaše peněženka.

K TÉMATU: Ve státní kase je méně peněz, než se myslelo, řekli ekonomové. Dříve se diskutovalo o každé miliardě

Nejasnosti okolo státního rozpočtu podle ní vedou k tomu, že vláda nemůže vést plnohodnotnou diskuzi s partnery na poli sociálních otázek. „Bez jasných údajů to není možné. Vláda dává jasně najevo, že jí jsou podstatně milejší stíhačky než tento dialog,“ opřela se do kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS).

Dodala také, že tato priorita se „nejspíš líbí vojenskému průmyslu v USA, ale naše priority by měly směřovat jiným směrem“. Matesová však upozornila na to, že ke skokovému zvýšení financí do resortu se zavázaly téměř všechny země NATO.

„Základem obrany je odstrašování. Opravdu nikdo nechce, aby došlo k použití jaderných zbraní a odstartování zničující války. I když to státní kasu stojí hodně peněz, hlavní metodou k zajištění bezpečnosti je odstrašení států, které by skutečně mohly plánovat agresi,“ zdůraznila ekonomka.

Podotkla také, že Česko od vstupu do NATO v březnu 1999 podceňuje svou obranu. „Navýšené výdaje do tohoto resortu je vhodné uvést do kontextu – činí zhruba tolik, co platby za státní pojištěnce ve zdravotnictví. Třeba proti sektoru důchodů se tak nejedná o nějaké obrovské peníze,“ dodala Matesová.

Ekonomky dále hovořily o situaci okolo státního rozpočtu nebo o tom, zda bylo nutné rušit EET. Více se dozvíte ve videu výše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Schyluje se k ostré koaliční debatě. Státní zaměstnanci ale přidáno dostanou, míní experti

Tagy: