Svoboda a Zaorálek: Zelenského bude soudit historie, vzal na sebe obří zodpovědnost

Volodymyr Zelenskyj

Lubomír Zaorálek a Cyril Svoboda o válce na Ukrajině

Americký prezident Joe Biden od října minulého roku věděl, že ruský prezident Vladimir Putin plánuje napadnout Ukrajinu. Informoval o tom deník Washington Post. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navíc vzkázal, že o této hrozbě obyvatele záměrně neinformoval proto, aby předešel panice. Podle exministrů zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) a Lubomíra Zaorálka (ČSSD) za to Zelenského bude soudit historie. Uvedli to v pořadu 360°.

„Biden dostal podrobné zprávy od americké zpravodajské služby již v říjnu. V listopadu pak USA vyslaly šéfa CIA do Moskvy s tím, aby Rusy informoval, že o všem ví. Byla to strategie. Naopak prohlášení Zelenského mi přijde průlomové,“ domnívá se Zaorálek.

Podotkl, že prezident Ukrajiny v jednu chvíli bagatelizoval zprávy amerických tajných služeb s tím, aby nerozvířil paniku. „Aby lidé neutíkali ze země a pak nechtěli bojovat. Je to zásadní informace, kdy na sebe vzal obrovskou odpovědnost. Rozhodl se, že se Rusům postaví. Připomíná mi to situaci z roku 1938 a Edvarda Beneše,“ pokračoval.

Podle něj se oba státníci ocitli v podobné situaci. „Beneš se však rozhodl zvážit všechna pro a proti a pokusil se situaci vyřešit diplomatickou cestou,“ zmínil Zaorálek a dodal, že kdyby se Zelenskyj vydal Benešovou cestou, byla by to riskantní pouť.

Historie bude politiky soudit

„Do dneška debatujeme, zda měl Beneš mnichovskou dohodu podepsat, nebo ne. Jde o odpovědnost, kterou na sebe politici berou, a historie je bude soudit, zda využili všechny možnosti pro to, aby se vyhnuli devastaci země a desetitisícovým ztrátám na životech,“ vzkázal Zaorálek s tím, že Zelenskyj na sebe vzal odpovědnost – za rozhodnutí postavit se Rusku – se všemi důsledky.

I druhý host pořadu a rovněž bývalý šéf diplomacie, Cyril Svoboda, potvrdil, že se o plánech Putina vědělo již v říjnu. Zelenskyj navíc své rozhodnutí ospravedlňuje tím, že pokud by informaci o chystaném ruském útoku na Ukrajinu zveřejnil, tak by Rusové Ukrajince dostali za tři dny. „Zelenskyj teď říká verze, proč a jak se rozhodl. Zda to bylo správně, nebo ne, jednou řekne historie, já to neposoudím,“ podotkl.

Svoboda dodal, že má dojem, že Zelenskyj zatápí pod kotlem. „Chce, aby se udržela dynamika konfliktu. To, co jsme slyšeli – že budou turecký prezident a tajemník organizace spojených národů jednat na Ukrajině se Zelenským – je dobrým náznakem. Musí se jednat, jinak budeme mít válku do nekonečna,“ uzavřel Svoboda.

Tagy: