Svoboda: Obnova Ukrajiny? Musí zaručit, že si za naše peníze někdo nekoupí nové Bentley

Cyril Svoboda

360° (701)

Je na čase tlačit na Ukrajince, aby představili svůj plán obnovy. Nemůžeme jim posílat peníze bez záruk, že finance neskončí v kapsách oligarchů. Prohlásil to exministr zahraničí Cyril Svoboda v pátečním vysílání 360° na CNN Prima NEWS. Společně s bývalým velvyslancem ve Francii Petrem Drulákem se shodli na tom, že v prioritách předsednictví ČR v čele Rady Evropské unie chybí vyloženě česká priorita.

Svoboda uvedl, že český premiér Petr Fiala (ODS) při převzetí předsednictví EU hlásal nutnost poválečné pomoci Ukrajině. Je proto podle něj nutné postupovat tak, aby byl už nyní znám ukrajinský plán obnovy.

„Podle mě se má už konečně říct otevřeně Ukrajině, že pokud bude hrozit, že tam teď pošleme peníze a ty skončí u nějakých oligarchů nebo kdoví kde, tak jim tam nikdo peníze posílat nesmí,“ pronesl bývalý šéf diplomacie.

Podobně se podle něj postupovalo u Marshallova plánu, tedy poválečné obnově v Evropě po 2. světové válce. Svoboda trvá na tom, aby Ukrajinci ukázali už nyní svůj plán na rekonstrukci. „To by byla jistota, že zaslané peníze skončí tam, kde skončit mají. A ne, že si za ně někdo koupí nové Bentley,“ dodal Svoboda.

Ukrajinu koncem února napadlo Rusko a konec válečného konfliktu je zatím v nedohlednu. Podle Svobody i Druláka by Česko mohlo pomoci vyjednat konec války. Svoboda zdůraznil Fialova páteční slova, že chce „ukončit válku“, nemluvil však o „ukrajinském vítězství“.

Na to upozornil i Drulák. „V tom případě by to byl vítaný příchod realismu do naší politiky,“ řekl diplomat s tím, že vítězství Ukrajiny realisticky nevidí. „Samozřejmě je třeba ukončit konflikt tak, aby z toho Ukrajina vyšla co nejlépe, ale mluvit o nějakém vítězství je v podstatě nereálné,“ poznamenal Drulák.

Prioritám chybí cosi českého

Oba hosté v pořadu 360° rovněž zmínili, že jim na prioritách předsednictví EU chybí něco ryze českého. „Mně tam docela chybí otázka Balkánu, o kterém se dnes mluvilo, a přitom je to dlouhodobá priorita všech předchozích vlád,“ řekl Drulák s odkazem na přiblížení zemí západního Balkánu k Evropské unii. Dodal, že Česká republika má v této oblasti solidní jméno a postavení, tudíž by vliv naší země mohl mít jistou váhu.

Oficiální priority se nezdají ani Svobodovi. „Je to, jako byste zatáhli okna a nedívali se, co se děje,“ řekl exiministr zahraničí. Podle něj jsou české priority napsané velmi obecně. Vypadají podle něj, jako by byly psané před pěti lety nebo naopak budou teprve napsány až za dva roky. „Chtěl bych, aby tam bylo něco typicky českého,“ dodal Svoboda.

Tagy: