Z předsednictví mám obavu. Vláda se odtrhne od problémů českých lidí, varuje Topolánek

360° (701)

Od českého předsednictví v Radě Evropské unie bych neměl přehnaná očekávání, prohlásil v pořadu 360° bývalý předseda vlády Mirek Topolánek (ODS). Podle něj naopak hrozí, že čeští voliči tyto aktivity neocení. Ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že vrcholným zástupcům mohou kvůli půlroční štafetě „utéct problémy republiky“.

„Bude mi stačit, když zvládneme moderovat proces. Neměl bych velká očekávání,“ reagoval na české předsednictví EU Topolánek. Půlroční štafetu vnímá jako povinnost, ale také možnost prosadit české zájmy.

Zároveň ale upozornil, že následujících šest měsíců tu ministři prakticky nebudou. „Očekává se však, že politici budou řešit problémy českých občanů. Ti předsednictví neocení,“ odhadoval bývalý předseda vlády v pořadu 360°.

Práci nechat úředníkům

Proto by měl dle Topolánkových slov celý aparát odvádět dobrou práci. „Je to úřednická válka. Doporučil bych, aby co nejvíce práce odvedli úředníci a ministři absolvovali pouze cesty, jinak jim práce doma uteče,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

„(Ministři) tady nebudou, budou někde ve vzduchu nebo sedět v Bruselu, Štrasburku, případně na nějakém jiném jednání, a tak se ještě více vláda odtrhne od aktuálních problémů našich lidí, z toho mám docela obavu,“ doplnil.

Politici totiž musí řešit celou řadu krizí. Z toho by však expremiér neobviňoval Fialův kabinet. „Tato vláda nemůže za ceny energií a inflaci, ale voliči jsou nespravedliví. Může to vládě zkomplikovat život, budou se hrát pseudoskandály, bude se útočit a oni tu nebudou. Tak se ještě více vláda odtrhne od aktuálních problémů, mám z toho docela obavu,“ připustil Topolánek.

Je ale rád, že v době předsednictví zemi řídí právě premiér Petr Fiala (ODS). „Andrej Babiš (ANO) na tom neměl zájem, jeho voličům jsou tyto věci nesdělitelné. Je daleko menším p*ůserem, že to bude projednávat Fiala,“ nebral si servítky.

Naše pozice v Unii je podle něj ale složitá. „Britové byli naši spojenci. I když to dělali kvůli sobě, ale mohli jsme balancovat mezi Francií, Německem a Británií, kde jsme měli hodnotové zájmy. Odchodem Anglie se nám to zredukovalo na úsečku,“ dodal.

Česko poprvé stálo v čele Rady EU v první polovině roku 2009. Předsednictví bylo výrazně ovlivněno pádem vlády právě Mirka Topolánka. Současný kabinet Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) se podle dřívějších vyjádření svých členů podobného scénáře neobává.

Podle premiéra Fialy mezi hlavní politické priority předsednictví patří zvládnutí energetické krize, ale i poválečná obnova Ukrajiny, posílení obrany i kybernetická bezpečnost. Na těchto bodech se v pátek shodl s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Tagy: