Tady se Hirošima opakovala každý den. USA mají platit za bombardování Marshallových ostrovů

Spojené státy v současnosti posilují bezpečnostní a strategické vazby s partnery v Asii a Pacifiku kvůli obavám z budoucího střetu s Čínou. Analýza webu The Diplomat ale upozorňuje, že partneři nebudou brát USA vážně, dokud nevyrovnají spor s Marshallovými ostrovy. Washington v oblasti podnikal za studené války brutální jaderné testy.

Možná přímá válka mezi USA a Čínou je jedním z nejprobíranějších témat na poli zahraniční politiky. Washington v posledních letech významně zintenzivnil kooperaci s partnery v Asii a Oceánii a posiluje vazby s Austrálií, Jižní Koreou, Japonskem nebo Indií.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tým Harrisové uvízl v bahně, píše CNN. Úzkost demokratů sílí, Trump viceprezidentku dotahuje

Web The Diplomat ale upozornil, že největším nepřítelem v regionu pro USA není Čína. Jsou to Spojené státy samotné. Partneři v Asii a Oceánii totiž nemohou Washingtonu zapomenout přešlapy z dob studené války, ze kterých se USA podle nich rétoricky ani finančně dosud dostatečně nevyplatily.

Jádrem sporu jsou nukleární a termojaderné testy, které Spojené státy podnikaly v oblasti Marshallových ostrovů. Američané tam mezi lety 1946 a 1958 jich uskutečnili hned 67.

Testované bomby byly navíc mnohonásobně silnější než ty, které USA shodily na Japonsko na konci druhé světové války. Výpočet účinnosti je až děsivý. Síla bomb testovaných v Pacifiku je srovnatelná se silou 1,6 jaderné bomby využité v Hirošimě, která by na Marshallovy ostrovy dopadala každý den po dobu 12 let.

Nejsilnějším testem termonukleární zbraně v oblasti byla operace Castle Bravo, při které bomba o účinnosti 15 megatun TNT v podstatě vymazala z povrchu světa atol Bikini a rozvířila radioaktivní spad po Marshallových ostrovech, který zasáhl i posádku japonského rybářského člunu.

Radioaktivní záření nakonec ovlivnilo stovky až tisíce lidí a americká vláda vedla s oběťmi kompenzační procesy. Některým poškozeným po tragédii slezly vlasy nebo nehty.

USA mají zaplatit miliardy dolarů

Spor o finanční vyrovnání za bombardování Marshallových ostrovů se táhne už dekády. Tamní obyvatelé si nadále nesou doživotní následky, potýkají se s rakovinou a dalšími zdravotními problémy, environmentální kontaminací a zamořením neobydlených ostrovů.

„Region se dívá. Tichomořské ostrovní země považují zacházení Spojených států s Marshallovými ostrovy za zásadně nespravedlivé – nejen v minulosti, ale i v současnosti – a to vážně poškodilo jejich vnímání Spojených států,“ uvedl web The Diplomat.

Washington tvrdí, že se s Marshallovými ostrovy už vyrovnal, v roce 1986 poslal do Pacifiku 150 milionů dolarů (s připočtením inflace by dnes člo o částku 430 milionů dolarů, 10 miliard korun).

Jenže to bylo v době, kdy USA ještě neodtajnily průběh jaderných testů a svět nevěděl o skutečném rozsahu operací. Tichomořské ostrovní fórum proto po Washingtonu požaduje přes tři miliardy dolarů (70 miliard korun).

„Většinu amerických politiků ostudná pověst neznepokojovala, když Tichomoří nebylo prioritou. Nyní však prioritou je. Proto musí Washington věnovat pozornost postoji Fóra tichomořských ostrovů. Bez jaderné spravedlnosti bude rétorika USA na tichomořských ostrovech – bez ohledu na to, jak dobře je formulovaná – vždy vyznívat naprázdno,“ uzavírá analýza.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Debata viceprezidentů byla plná sporů. Walz a Vance se hádali o Trumpa, migraci i ekonomiku

Tagy: