Karla IV. věznili v dětství na Lokti, císař si ale hrad zamiloval. Najdete tu zakletý meteorit

Hrad Loket, kde byl Karel IV. v dětství vězněn.

Jedním z nejkrásnějších hradů u nás je Loket na Sokolovsku. Majestátně se vypíná na skále a ze tří stran ho obklopuje řeka Ohře. Možná i proto nebyl nikdy dobyt. Ve středověku se prý dokonce říkalo, že kdo dobude Loket, dobude celé Česko. Část své historie sloužil jako vězení, dokonce i pro otce vlasti Karla IV., kterého tu proti vůli držel jeho otec.

Hrad Loket stojí na skále nad řekou Ohře více než 800 let a mezi širokou veřejností je nejspíše znám i díky nejstaršímu meteoritu, který je tu k vidění. Není jasné, kdy přesně a kam dopadl. Možná i proto řada lidí o pravosti meteoritu a jeho původu pochybovala. „První zprávy o něm jsou z konce 14. století a říká se, že se jedná o zakletého purkrabího Půtu,“ vypráví zdejší průvodce Radek Šmíd.

Původně meteorit vážil 107 kilogramů. Zajímali se však o něj vědci z různých částí světa, a tak byl v 18. století rozřezán na několik kusů, které putovaly například do Vídně, nebo dokonce Spojených států amerických. V Lokti nyní najdete 15kilogramový fragment.

ČTĚTE TAKÉ: Přes sto let nabízí relax i umění. V Borském parku v Plzni najdete unikátní památník

Pověst o zakletém purkrabím ale není jediná, která se na hradě vypráví. Pokud prý do zdejší věže vystoupá milenecký pár ruku v ruce a nahoře se třikrát políbí, vydrží jim vztah až do smrti. „Máme děkovné dopisy z celého světa,“ dosvědčuje pravdivost pověsti průvodce v pořadu Prima Česko.

Nejslavnější loketský vězeň

Pragmatičtěji založení návštěvníci asi ocení spíše historická fakta. Jedno z těch nejzajímavějších mluví o dětství Karla IV., kterého zde uvěznil jeho otec král Jan Lucemburský. „Jako tříletý chlapec tady byl vězněn kvůli konfliktu krále s Karlovou matkou královnou Eliškou,“ říká Šmíd.

Avšak král a císař na hrad nezanevřel. Právě naopak. „Podle pověstí odtud Karel IV. založil velice významné lázně Karlovy Vary. Karel tady velice často pobýval. Dokonce ve svém nevydaném zákoníku vyjmenoval Loket mezi místa, která nesmějí být prodána nebo zastavena,“ vykládá průvodce.

Možná právě fakt, že tu byl jako dítě vězněn Karel IV., inspiroval koncem 18. století místní radní k tomu, aby hrad, který nikdo nevyužíval, proměnili ve vězení. Fungovalo až do roku 1948.

I když se na hradě vězni nemučili, můžete si dnes ve zdejších sklepech prohlédnout expozici útrpného práva, která je opravdu realistická.

Když se hrad po roce 1948 začal využívat k turistickým účelům, bylo nutné ho zrekonstruovat, v čemž se pokračuje dodnes. „V současnosti jsou více než tři čtvrtiny objektů hradu přístupné a ty nepřístupné se pomalu dávají do kupy. A snažíme se každým rokem posunout blíž k tomu, aby je mohli návštěvníci spatřit. V letošním roce pokračujeme v restaurátorských pracích v takzvaném severním paláci,“ uvádí ředitelka hradu Jana Těžká.

Jedna z nejnavštěvovanějších památek

Vedle klasické prohlídkové trasy čeká na návštěvníky mnoho doprovodných kulturních programů. „Nejvíce se toho děje v letních měsících, kdy pořádáme Loketské kulturní léto a snažíme se každý víkend nabídnout návštěvníkům nějakou zajímavost, ať už jde o divadelní představení pro děti i dospělé, noční prohlídky hradu, nebo Hradozámeckou noc,“ vyjmenovává Těžká.

Doprovodné programy vás tu ale čekají i během zimy. Zatímco jiné hrady a zámky se po sezoně uzavírají, Loket má otevřeno celoročně. A má to výsledky. „Jsme jeden z nejnavštěvovanějších objektů v Karlovarském kraji, naše návštěvnost činí kolem 150 tisíc návštěvníků za rok,“ dodává Těžká.

Tagy: