Přes sto let nabízí relax i umění. V Borském parku v Plzni najdete unikátní památník

Borský park v Plzni

Nejen na podzim hraje všemi barvami. Lidé sem míří za přírodou, odpočinkem i uměním s hlubším smyslem. Chvíle pohody tu tráví velcí i malí už déle než sto let. Dalším cílem pořadu Prima Česko se stal Borský park v Plzni.

Borský park je se svou rozlohou kolem 40 hektarů největší parkově upravenou plochou v Plzni. Místní i turisty láká za každého ročního období. V létě nabízí vzrostlé stromy, příjemné klima, kam se lidé z rozpáleného města utíkají schovat před horkem. Některé zdejší dřeviny toho pamatují opravdu hodně. Park totiž vznikl před více než sto lety. „Vznikl v roce 1914 podle návrhu architekta Leopolda Baťka v místě bývalého vojenského cvičiště. Tehdy vznikl prostor okolo centrální louky, lemovaný alejemi lip a postupem let se k tomu přidával prostor směrem k trati a sídlišti, a tak se park postupně rozrůstal,“ vypráví Lucie Davídková, vedoucí úseku zeleně Správy veřejného statku města Plzně.

Místo k odpočinku i poznávání

Nejen na podzim, ale i během jara a léta park hraje všemi barvami. „Jedná se o krásnou ukázku komponovaného prostoru a práce krajinářského architekta, který správnou volbou druhů dokáže pracovat s prostorem, dokáže vytvářet zajímavé průhledy, barevné i výškové kontrasty v prostoru. Volbu druhů necháváme hodně na projektantech, příliš jim do toho nezasahujeme,“ říká dále Lucie Davídková v pořadu Prima Česko.

ČTĚTE TAKÉ: Kvůli vášni pro autíčka se málem neoženil. Dnes má sběratel vlastní výstavu

Častými návštěvníky parku jsou děti. A právě na ně město myslelo při revitalizaci prostoru. Nechalo tady vybudovat několik hřišť, mohou si tu užít kolotoč, houpačku anebo lanovou dráhu.

Často sem také vyráží žáci základních nebo středních škol – na centrálním velkém upraveném trávníku mají možnost hrát spousty her nebo se jen tak procházet. Maminky s dětmi si tady zase rády rozloží deku a užívají si pobyt v přírodě.

V Borském parku mohou návštěvníci narazit také na umění. Třeba na památník nazvaný Ruka, který je poctou plzeňskému rodákovi Jiřímu Trnkovi. „Vzdává hold všem umělcům, kteří museli v totalitních režimech jakékoliv formy své myšlenky prezentovat v jinotajích a metaforách. Památník vznikl, když se město Plzeň ucházelo o titul hlavní město kultury. Byl tady odhalen v roce 2015,“ vykládá dále vedoucí úseku zeleně Správy veřejného statku města Plzně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Skalní obydlí Lhotka: Poznejte život ve skalách, kde s vytápěním pomáhal dobytek

Ze stínu stromů k vodě

Nedaleko parku najdeme i Borskou přehradu. Přestože nabízí zajímavou podívanou a na své si tady přijdou hlavně rybáři nebo milovníci šlapadel, na plavce tu nenarazíte. Voda totiž není vhodná ke koupání. „Borská přehrada je jedna z mála v ČR, která byla postavena především a zásadně na koupání jako rekreační, začátkem 70. let kvalita vody nikoho moc nezajímala. Je to příklad špatného projektu. Kvalita vody není dobrá doteď, jsou tam sinice, je to hustá sinicová polévka,“ vykládá hydrobiolog Jindřich Duras.

Existuje ale způsob, jak část přehrady vyčistit a umožnit lidem, aby se v ní bez obav mohli v létě ochladit a užívat si vodní radovánky. „Principem je postavit hráz a vydělit z té nádrže zhruba dvacetihektarovou nádrž, kterou nebudou protékat živiny z povodí. A jakmile si takhle vydělím tuto část, už se ní dá něco dělat. Potenciálně je to prostor pro velmi kvalitní rekreaci a koupání,“ potvrzuje hydrobiolog.

Kdy a jestli vůbec město Plzeň projekt zrealizuje, zatím není jasné, jedná se totiž o velmi nákladnou investici. A tak se prozatím lidé musí kochat vodní hladinou pouze z dálky.

Tagy: